Teatrul cucereşte Bucureştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Naţional de Teatru se deschide, pe 28 octombrie, cu un spectacol de Andrei Şerban. Cehov cu poveştile lui despre oameni şi despre ciudăţeniile lor este punctul central al celei de-a 21-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT), în cadrul căreia există o secţiune specială numită „Cehoviziuni – Focus: Andrei Şerban“.

În contextul celor 150 de ani de la naşterea dramaturgului rus, sărbătoriţi în 2010, au fost puse în scenă multe dintre piesele lui, ceea ce i-a oferit lui Alice Georgescu, selecţioner unic în acest an, posibilitatea de a crea un modul dedicat lui Andrei Şerban, regizorul care s-a ocupat constant de Cehov, de-a lungul carierei.

Spectacolul care va deschide vineri seara cel mai important eveniment teatral al toamnei este „Trei surori", montarea lui Andrei Şerban de la Teatrul Naţional din Budapesta. Montare amplă, care atinge un scop dintotdeauna drag regizorului, acela de a spulbera stereotipuri, „Trei surori" de la Budapesta propune o viziune în care cele trei femei îndrăgostite de Moscova din vis devin jucării nefericite ale unei poveşti din care nu se pot smulge. Realizat într-o notă de grotesc, spectacolul ce reprezintă debutul lui Şerban în Ungaria este un eveniment de neratat al ediţiei din acest an.

Celelalte secţiuni ale FNT propun o viziune personală a criticului Alice Georgescu asupra fenomenului teatral din România, surprins prin spectacolele din stagiunea 2010-2011. 

Vedete în festival

Pe lângă Selecţia centrală în care au fost incluse montări ale celor mai importanţi regizori din toate generaţiile, precum Radu Penciulescu, Victor Ioan Frunză, Silviu Purcărete, László Bocsárdi, Tompa Gábor, Alexandru Darie sau Theodor-Cristian Popescu, mai există trei secţiuni: „Teatrul de mâine", „Dans în teatru" şi „În prim-plan, actorul".

Printre spectacolele de neratat ale începutului de festival sunt „Leonce şi Lena" de Georg Büchner în regia lui Tompa Gábor, „Cântăreaţa cheală & Lecţia" de Eugène Ionesco în regia lui Victor Ioan Frunză şi „Unchiul Vanea" de A.P. Cehov în regia lui Andrei Şerban. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite