Teatrul Masca iese în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul Masca încheie weekendul acesta stagiunea în sală. Din 1 mai, trupa va putea fi urmărită în spectacole de exterior, în parcurile bucureştene şi la metrou. Publicul va putea urmări spectacolele „Cocktail“, „Ex Libris“ şi „Gardienii se întorc“, duminică, 1 mai, în Parcul Herăstrău, începând cu ora 12.00.

Spectatorii sunt aşteptaţi la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău. Mihai Mălaimare, directorul Teatrului Masca, îşi aminteşte că în acest parc a debutat proiectul „Teatrul Masca în spaţii neconvenţionale", acum 20 de ani. În „Cocktail", primul spectacol programat duminică, 1 mai, de la ora 12.00, tinerii actori din trupa teatrului îmbină sensibilitatea muzicii lui Yann Tiersen cu dansul şi cu pantomima, încercând să facă o declaraţie de rezistenţă în faţa asaltului mediocrităţii, care degradează societatea.

Întâlnire cu mari detectivi

„Ex Libris", programat de la ora 15.00, în aceeaşi zi, este un spectacol cu statui din porţelan alb-albastre, care aduce în actualitate întâlniri între autori celebri şi personajele lor. Astfel, publicul poate fi părtaş la întâlnirea dintre Sappho şi eleva sa, dintre Agatha Christie şi celebrul detectiv Hercule Poirot sau poate trăi un moment din magica poveste de dragoste dintre Cathy şi Heathcliff, protagoniştii romanului „La răscruce de vânturi" al lui Emily Brontë. Din distribuţie fac parte actorii Iulia Dumitru, Diana Leonte, Andreea Cauc, Dan Murzea, Gina Pitulea şi Gabriel Costan. „Gardienii se întorc", spectacolul programat duminică, 1 mai, de la ora 18.30 în Parcul Herăstrău, îmbină umorul cu dansul şi pantomima cu muzica.

Parodie cu hituri celebre

Un corp fictiv de gardieni publici se angajează în procesul de promovare a culturii. În prima parte a spectacolului, ei interpretează live mai multe hituri internaţionale, schimbând brusc registrul, de la muzică pop la folclor. Spectatorii vor recunoaşte melodii precum „Kalinka", „Nopţile Moscovei", „Lili Marlene", „Ciobănaş cu 300 de oi", „Banana Joe", „Paloma Blanca". Piesele au fost îmbinate original de compozitorul Răzvan Diaconu.

Coregrafia dansurilor pentru fiecare dintre cântece a fost elaborată de Ioana Macarie, care a reuşit să păstreze specificul fiecărei naţionalităţi. Spectacolul se joacă pe o scenă mobilă, iar actorii se schimbă înaintea fiecărei melodii. Costumele multifuncţionale au fost realizate de Sanda Mitache. În a doua parte a spectacolului, Corpul Gardienilor Publici dansează în baletul „Coţofana hoaţă", moment coordonat de maestrul Ion Tugearu. Scenariul şi regia tuturor celor trei spectacole sunt semnate de Mihai Mălaimare.

Creatorii şi-au propus să fructifice spaţiile intens circulate din parcul bucureştean şi să le ofere trecătorilor o experienţă culturală. Teatrul Masca a fost înfiinţat în 1990 de către actorul Mihai Mălaimare. Artiştii instituţiei susţin spectacole în sală, dar şi reprezentaţii stradale. Ultimele spectacole programate în sala din Bdul Uverturii a Teatrului Masca sunt „Câteva palme false" (Sala Jacques Lecoq, ora 19.00) şi „Slugă la doi stăpâni" (Sala Mare, ora 20.00), astăzi, şi „Acul Cumetrei Gurton", sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 20.00, la Sala Mare.

"Vă aşteptăm în locul în care acum 20 de ani a debutat un proiect care ne-a adus bucurie: «Teatrul Masca în spaţii neconvenţionale».''
Mihai Mălaimare directorul Teatrului Masca

Spectacole pe alese

Duminică, 1 mai, se vor juca trei spectacole în Parcul Herăstrău: de la ora 12.00 „Cocktail", de la ora 15.00 „Ex Libris" şi de la ora 18.30 „Gardienii se întorc". În stagiunea estivală vor mai avea loc reprezentaţii în aer liber ale spectacolelor „Prostia omenească", „Pierrot lunatecul", „Clovnii", „Una historia de tango", „Fior d'amor". Accesul publicului la toate evenimentele pe care Teatrul Masca le-a programat în exterior va fi gratuit.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite