Teatrul nu l-a vrut pe "Nea Mărin miliardar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Aflaţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri cum a devenit filmul cu Amza Pellea numărul 1 în România. Filmul "Nea Mărin miliardar", care a făcut istorie în cinematografia

>> Aflaţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri cum a devenit filmul cu Amza Pellea numărul 1 în România.

Filmul "Nea Mărin miliardar", care a făcut istorie în cinematografia românească, a fost conceput iniţial ca piesă de teatru în trei acte. Respinsă rând pe rând de conducerile celor mai importante teatre bucureştene, comedia a fost transpusă în peliculă dintr-o "răzbunare" colegială. Regizorul Sergiu Nicolaescu şi-a dorit să-l detroneze din topul vânzărilor pe Geo Saizescu, autorul filmului "Păcală".

Scriitorul Eugen Burada a semnat scenariul celei mai vizionate pelicule româneşti din toate timpurile împreună cu Vintilă Corbul şi Amza Pellea. El a declarat pentru "Adevărul literar şi artistic" că i-a propus lui Amza Pellea să facă un film care să-l aibă în centru pe "Nea Mărin". Amza Pellea a considerat însă că o piesă de teatru ar pune mai bine în valoare calităţile personajului.

După ce au definitivat textul, autorii le-au cerut mai multor directori de teatre să le monteze piesa, dar s-au izbit mereu de refuzuri. În ultimă instanţă a fost prezentată conducerii Teatrului de Comedie, unde era angajat Amza Pellea. Secretariatul literar a respins-o imediat, iar directorul Giurchescu n-a intuit potenţialul de succes al piesei şi a spus "Nu!".

Istoria unei rivalităţi

Scriitorul Eugen Burada a povestit pentru "Adevărul literar şi artistic" un episod picant din istoria apariţiei filmului "Nea Mărin miliardar". Aflat la premiera unui nou film de Sergiu Nicolaescu, Eugen Burada l-a auzit pe regizor spunând că este foarte supărat pe Geo Saizescu, autorul filmului "Păcală". Saizescu era directorul departamentului Cinema de la TVR şi refuzase să dea pe post forşpanul de la "Revanşa".

Nicolaescu a mărturisit atunci în cercul său de prieteni că vrea să se răzbune tot prin intermediul camerei de luat vederi: "Aş vrea atât de mult să fac o comedie şi să-l bat pe teritoriul lui". A doua zi, Eugen Burada era la uşa lui Nicolaescu, având scenariul în braţe. Regizorul l-a citit şi a decis să transforme piesa de teatru în film. Timp de doi ani, ideea n-a fost pusă în practică, manuscrisul fiind uitat prin sertare. Filmările au început abia în 1979 şi au durat şase luni, dar victoria a fost totală.

"Nea Mărin miliardar" este cel mai vizionat film românesc din toate timpurile (14.642.114 de spectatori în sală). Pe locurile următoare se situează "Păcală" (Geo Saizescu, 1974), "Mihai Viteazul" (Sergiu Nicolaescu, 1970), "Dacii" (Sergiu Nicolaescu, 1967), "Neamul Şoimăreştilor" (Mircea Drăgan, 1965).

Burada şi Corbul, cuplu imbatabil

În "Adevărul literar şi artistic" de miercuri puteţi citi şi alte istorii inedite, povestite de Eugen Burada. Născut în anul 1946, în Bucureşti, autorul a început să scrie la 14 ani, fiind îndrumat de Vintilă Corbul. Cuplul de scriitori a marcat beletristica autohtonă prin titluri de succes, publicate de Editura Adevărul Holding şi care pot fi cumpărate de pe internet, la adresa www.adevarul.ro/carte.

Colaborarea lor s-a întins pe o perioadă de 25 de ani şi a fost fructuoasă. Împreună au semnat şi alte scenarii de film, "Revanşa", "Duelul" şi "Un comisar acuză". Burada şi Corbul au fugit din ţară în 1979, într-o Dacie veche, plină cu volume interzise de comunişti.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite