Teatrul Bulandra susţine bătălia blogurilor, la Graz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul internaţional Blog The Theatre de la Graz, Austria, unde Teatrul Bulandra participă cu trei reprezentaţii româneşti, a început miercuri şi s-a încheiat ieri cu două piese ale

Festivalul internaţional Blog The Theatre de la Graz, Austria, unde Teatrul Bulandra participă cu trei reprezentaţii româneşti, a început miercuri şi s-a încheiat ieri cu două piese ale gazdelor şi cu o "surpriză".

În discursul ei, Anna Badorra, directorul Teatrului Schauspielhaus, i-a anunţat pe participanţi că piesa câştigătoare va intra în repertoriul instituţiei pe care o conduce.

Nimic însă despre anunţul iniţial de pe site-ul festivalului, anume că va fi promovată într-un turneu în ţările participante, adică Italia, Austria, România, Ungaria, Polonia.

Primul spectacol, "Eat what you are", a avut ca temă "viaţa dublă" a unui blogger: existenţa lui virtuală, mai puternică decât cea reală, îi scoate la iveală frustrările. Matla, personajul nostru, este un semiobez mâncător de sandvişuri, dornic să devină "cineva", citit şi comentat în lumea virtuală la care este conectat non-stop. Şi a doua piesă a austriecilor "You cannot always shine, my darling" a trădat aceeaşi lipsă de imaginaţie, explorând clişeele din lumea www - dependentă de cyberspaţiu, blogging, posting, updating, linking.

Italienii şi ungurii, cei mai aplaudaţi

Joi a fost o zi mai bogată în aplauze şi reprezentaţii: şapte din totalul de 14 înscrise. Cei mai aplaudaţi au fost italienii (de la Teatro Garibaldi) şi ungurii (de la Orkeny Istvan Theatre). Prin scenografia şi regia originală, "Handscape", în regia lui Tino Campanello, a cules cele mai multe aprecieri.

Un bărbat şi o femeie, în intuneric, şi-au transmis, prin scrisorile citite la lumina lanternei, mesajele de dragoste, într-un decor în care fascicule fosforescente şi sfori construiau elemente de mobilier.

Trei piese româneşti în competiţie

Tot joi s-a jucat una din cele trei piese cu care Teatrul Bulandra s-a prezentat la Graz, "Re: Re: Re: Hamlet", în regia lui Radu Apostol, după blogurile ozaness şi zuzu. Ideea interesantă - trei personaje care vin la un spectacol de teatru, "Hamlet", îl filtrează prin existenţa, eşecurile şi frustrările fiecăruia - a fost ştirbită de mijloacele tehnice inadecvate.

Celelalte două piese, "Scent of a Woman" (regia Daniel Popa, după un text de pe www.abjectu.weblog.ro) şi "Buy me with a cofee" (regia Ana Mărgineanu, după blogurile ozaness, kaizergogu şi janie) au făcut parte din programul după-amiezei de vineri. "<> este o capcană dacă te gândeşti la filmul cu Al Pacino.

Este vorba despre conceperea unei reclame la tampoane parfumate. Mesajul bate mult mai departe, la consumismul în care ne bălăcim cu toţii", a declarat, înainte de a intra în repetiţii, Daniel Popa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite