Teatru în maşină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima reprezentaţie a piesei „Autobahn“, cu actorii Ioana Blaj şi Paul Ipate, a avut loc, ieri-seară, la Festivalul de Film Transilvania. Şase autoturisme transformate în minisăli de spectacol au plimbat pe străzile din Cluj-Napoca spectatorii, câte trei aşezaţi pe bancheta din spate, şi actorii.

„Autobahn", de Neil LaBute, în regia Mihaelei Sîrbu, se joacă până la 10 iunie, de la ora 21.30, plecarea fiind din faţa Teatrul Maghiar din Cluj. La fiecare dintre cele cinci reprezentaţii există un număr limitat de spectatori - 18 -, iar formatul este unul neobişnuit.

Piesa se joacă în şase maşini, care pornesc din parcare în locuri diferite din Cluj - actorii stau pe locurile din faţă şi trei spectatori în spate. Din distribuţie fac parte şi actorii Ioana Blaj şi Paul Ipate, care au devenit un cuplu celebru odată cu apariţiile în seria de reclame Vodafone, regizate de Radu Muntean. Cei doi tineri au avut, de asemenea, roluri în „Hârtia va fi albastră" şi „Marţi, după Crăciun.

Un bilet pentru piesa „Autobahn" costă 70 de lei, asta fiind printre cele mai scumpe evenimente din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

Public mic pentru teatru mare

Ora 21.30. O mână de oameni aşteaptă în faţa Teatrului Maghiar să participe la o experienţă promisă ca fiind inedită: o piesă de teatru jucată pe locurile din faţă ale unor autoturisme. Spectatorii-pasageri au tras la sorţi locurile în maşini şi, odată cu ele, una dintre cele trei poveşti ale piesei. Urcată în maşină, fac cunoştinţă cu „vecinii" de pe celelalte două locuri: Daniela, o studentă la Ştiinţe Politice, şi Tom, un publicist din Anglia, trecut de 40 de ani. Englezul urmăreşte ce se petrece în maşină. Prima poveste, de fapt, primul monolog: un soţ care şi-a insultat soţia în public încearcă, în stil macho, să îşi ceară scuze, dar soţia nu scoate o vorbă. În schimb, plânge.

S-a stricat maşina

A doua poveste, jucată într-o maşină veche, marca Lada, a fost despre un tânăr părăsit de iubită pentru altul. După terminarea reprezentaţiei, maşina însă n-a mai pornit. „Nu ştiu dacă şi maşina a jucat teatru sau nu, dar după cea au terminat piesa ne-au zis că nu mai porneşte maşina. Am împins-o şi noi", a declarat Antoniu Bumb, unul dintre pasageri.

Locuri cu semnificaţie

Cea de-a treia piesă a spus povestea dramatică şi emoţionantă a unui copil înfiat care îşi acuză tatăl adoptiv de abuz. Nu întâmplător, piesa s-a jucat în maşina parcată în faţa Orfelinatului din Cluj.

„O experienţă nouă"

Actriţa Ioana Blaj a mărturistit la finalul reprezentaţiei: „Este şi pentru noi o experienţă nouă, jucăm pentru prima dată la Cluj aceste piese în maşini. Practic, simţi orice vine din spate, fiecare reacţie a publicului pasager". „Toate spectacolele se bazează fix pe jena de a participa la ceva la care nu ar trebui", a completat Paul.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite