Teatru pe pod, în tramvai şi la uzină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a programat peste 350 de evenimente în 11 zile Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a pregătit un meniu diversificat pentru 80.000

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a programat peste 350 de evenimente în 11 zile

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a pregătit un meniu diversificat pentru 80.000 de spectatori, aşteptaţi la peste 350 de evenimente.

Arome ciudate, exotice, din îndepărtatele Canada sau Japonia, teatru fast-food, făcut din improvizaţie sau "bucătărie" tradiţională românească - acestea sunt ingredientele organizatorilor sibieni, care se află în faţa celui mai mare test de calitate al anului.

Între 24 mai şi 3 iunie, artişti din aproape 70 de ţări se vor înrola într-o armată care trage cu o singură armă: teatrul. Festivalul va avea ca garnitură şi alte specialităţi culturale: jazz, concerte de orgă, muzică indiană, cubaneză sau de cameră.

Hamlet, în cinci limbi

Spectacolele de "la şosea" se vor transforma în adevărate parade ale costumelor şi extravaganţelor interpretative. Vor fi prezente unele dintre cele mai mari companii ale spectacolului de stradă din lume: "Cie Carabosse" şi "Oposito", din Franţa, sau unele din Germania. Nu vor lipsi trupe de teatru-dans din Australia, Olanda şi Canada. Publicul va putea vedea o creaţie "Unchiul Vanea" în stil japonez sau piese puse în scenă de mai multe teatre naţionale din Bruxelles, Moscova, Zurich, Tel Aviv. Spania va fi reprezentată de arta Flamenco. Spectatorii vor putea vedea şi o creaţie inedită, un monolog Hamlet în cinci limbi europene, printre care şi româna, proiect coordonat de criticul George Banu.

Românii îi aduc pe cei mai buni

Teatrul românesc va acoperi circa 40% din întreaga ofertă teatrală. Constantin Chiriac, directorul festivalului, susţine că a selectat strict pe criterii de calitate spectacole din Bucureşti, Cluj, Sfântu Gheorghe şi Sibiu. "Vedetele" anunţate vor fi un spectacol special regizat de Andrei Şerban - "Don Juan în Soho", de Patrick Marber, coproducţie a Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu şi Teatrul Naţional din Cluj, dar şi "Un Tramvai numit Popescu", în regia lui Gavriil Pinte, ce are patru reprezentaţii, pe 25, 26, 27 mai şi pe 1 iunie, în tramvaiul ce face legătura între Sibiu şi Răşinari. Într-una din halele uzinei Simerom se va juca "Trilogia Evreiască", în regia lui Mihai Măniuţiu, prezentată de Teatrul Naţional Radu Stanca pe 30 mai şi 2 iunie. De asemenea, spectacolul "Un Tango Mas" de la teatrul bucureştean Odeon, cu Răzvan Mazilu, se joacă la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 27 mai.

În cadrul festivalului vor lansa cărţi, printre alţii, Mircea Dinescu sau Mircea Tomuş, iar în programul spectacolelor de lectură vor fi prezentate texte semnate de Ştefan Peca, D.R. Popescu, David Lescot, Lisa Mcgee, Luc Lagarce, Oliver Apert şi Yoshiva Medina. Printre expoziţiile ce vor fi prezentate la Sibiu se numără cea de caricaturi, de Ştefan Popa Popas, o expoziţie de fotografie de Scott Eastman, dar şi "Carte Crudă", o expoziţie de tipărituri vechi de teatru din secolele XVII-XIX. În seria conferinţelor speciale, George Banu va vorbi despre "Actorul European, identitate continentală şi diferenţă culturală", Randy Gener din America va prezenta tema "Naraţiunea prin Design Digital", iar Mircea Dinescu, despre "Tratat de ras, tuns şi frezat".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite