Tatiana Tolstaia - "Zâtul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tatiana Tolstaia este strănepoata lui Lev Tolstoi. În paralel cu o carieră academică internaţională impresionantă (a predat şi a ţinut conferinţe la celebre universităţi, precum

Tatiana Tolstaia este strănepoata lui Lev Tolstoi. În paralel cu o carieră academică internaţională impresionantă (a predat şi a ţinut conferinţe la celebre universităţi, precum Princeton), aceasta a început să scrie, continuând tradiţia familiei cu un real succes. Povestirile ei au fost publicate în prestigioase reviste, precum The New Yorker ori New York Review of Books. În cartea intitulată "Zâtul" (Ed. Curtea Veche, trad. din limba rusă de Luana Schidu) este creată o antiutopie situată în viitor undeva la două secole după o explozie nucleară. Protagonistul Benedikt stăruie în căutările sale având ca sursă secretă peisajul basmelor ruseşti, fiind nevoit să supravieţuiască într-o Moscovă aflată într-o nouă Epocă de Piatră. Benedikt este de meserie scrib, el are de copiat manuscrise care sunt scrise de un singur om: dictatorul aflat la putere. Gustul lecturii îl aduce până la starea în care ucide pentru a mai citi o carte. Dincolo de acest prim plan, undeva în umbră, planează mitul Zâtului cretură misterioasă, fără chip.
Prozatoare de forţă a literaturii ruse contemporane, Tatiana Tolstaia reuşeşte prin această carte (conform Times Literary Supplement) "O capodoperă postmodernă de talia Sufletelor moarte de Gogol şi a Focului palid de Nabokov".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite