Târgul de Carte Bookfest, mai sărac decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A şasea ediţie a Bookfest, care s-a desfăşurat în perioada 25-29 mai, la Pavilionul Romexpo din Bucureşti, a avut vânzări mai mici decât în 2010. Numărul estimat de vizitatori a fost de 80.000, dar editurile au vândut mai puţin, a precizat Grigore Arsene, preşedintele AER, organizatorul târgului.

Editurile Polirom şi Humanitas au declarat ediţia Bookfest 2011 mai bună decât precedenta, estimând vânzări totale de 370.000 de lei, respectiv 300.000 de lei. Rao şi Nemira spun, însă, că vânzările sunt în scădere faţă de 2010. Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), principalul organizator al târgului, evaluează că majoritatea editurilor au vândut cu 5-10% mai puţin.

Arsene spune, în acelaşi timp, că numărul celor care au venit la târg între 25 şi 29 mai a fost apropiat de cel al ediţiei trecută, desfăşurată între 9 şi 13 iunie. Aproximativ 80.000 de vizitatori au venit la Book­fest, afirmă Arsene, deşi nu a existat un sistem de centralizare. „Estimările le-am făcut în funcţie de punctele de informare, în funcţie de locurile de parcare - calculându-i pe cei care au venit la târg cu maşina -, dar şi în funcţie de estimările marilor edituri, la stand", a explicat Arsene. Dintre cei 80.000,  jumătate au vizitat Book­fest în ziua de sâmbătă. Preşedintele AER consideră că numărul vizitatorilor n-a fost mai mic decât la ediţia trecută a Bookfest, „a fost cam acelaşi număr, dacă nu puţin mai mare". Totuşi, Arsene adaugă: „Majoritatea editurilor raportează vânzări cu 5-10% mai mici".

Rao şi Nemira, vânzări în scădere

O explicaţie a scăderii vânzărilor este criza economică - potrivit editorilor şi a organizatorului. „Anul acesta, problema este în buzunarul cumpărătorului. S-a cumpărat mai puţin şi mai ieftin", a declarat  Arsene. Editurile Rao şi Nemira confirmă că vânzările sunt în scădere. „În comparaţie cu 2010, când Bookfest a fost organizat la finalul lunii iunie, iar elevii şi studenţii plecaseră în vacanţă, ne aşteptam ca anul acesta, târgul fiind organizat mai devreme, să fie un interes mai mare. Însă numărul vizitatorilor a fost mai mic, iar vânzările şi ele mai mici", a precizat Ioana Mogoşanu de la Editura Rao.

Şi reprezentanţii editurii Adevărul punctează: „S-a văzut clar că puterea de cumpărare a românilor a scăzut, principalii factori fiind criza economică, dar şi perioada organizării târgului, care a fost nefastă". Editurile care s-au declarat mulţumite de această ediţie a Bookfest sunt Polirom şi Humanitas, care au avut vânzări de 370.000 de lei, respectiv 300.000 de lei, printre cele mai vândute cărţi fiind noile titluri semnate de Mihaela Rădulescu şi Mircea Cărtărescu. Grigore Arsene a decis să trimită câte un chestionar editurilor participante la ediţia din acest an a Book­fest, pentru a afla care sunt problemele, dar şi punctele tari ale târgului.

80.000 de vizitatori se estimează că a avut ediţia din acest an a Târgului de Carte Bookfest.

" Majoritatea editurilor au raportat vânzări cu 5-10% mai mici, deşi numărul de exemplare vândute de edituri a fost aproximativ la fel. "
Grigore Arsene preşedintele Asociaţiei Editorilor din România

" În comparaţie cu 2010, ne aşteptam ca interesul să fie mai mare, însă numărul vizitatorilor a fost mai mic, iar vânzările şi ele mai mici. "
Ioana Mogoşanu Editura Rao

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite