Târgul Gaudeamus îşi deschide porţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inaugurarea oficială a celui mai mare salon de carte din România va fi joi seară în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo. Cea de a 17-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, care va avea 380 de expozanţi, se va desfăşura până luni (22 noiembrie).

Suprafaţa totală a Târgului Gaudeamus din Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo este de aproximativ 14.000 metri pătraţi.

Numărul expozanţilor este de peste 380, iar programul de manifestări al ediţiei cuprinde peste 500 de evenimente. Cele mai mare standuri aparţin editurilor RAO şi Humanitas cu 162 de metri pătraţi închiriaţi, în vreme ce Editurile Polirom şi Adevărul se întind pe o suprafaţă de peste 100 de metri pătraţi.

Belgia, invitată de onoare

„Invitatul de onoare al ediţiei este Belgia, Valonia-Bruxelles, în spiritul relaţiilor de cooperare culturală fructuoasă şi al contextului special al Preşedinţiei belgiene a Uniunii Europene, în al doilea semestru al acestui an. E o onoare, de asemenea, s-o avem invitată pe Fabienne Reuter, şefa Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti", a declarat András István Demeter, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune.

„În România, distribuţia de carte nu funcţionează, de aceea târgul este un moment de vârf din piaţă", a precizat Vladimir Epstein, directorul  Târgului Gaudeamus.

 Spre deosebire de anii anteriori, târgul se va desfăşura de joi (18 noiembrie) până luni (22 noiembrie), pentru că Pavilionul Romexpo a fost închiriat miercuri pentru alte evenimente.  Ediţia de anul trecut a Gaudeamus a avut aproximativ 107.000 de vizitatori. Deschiderea oficială a ediţiei 2010 a târgului va avea loc joi, de la ora 18.00, la Pavilionul Central al Romexpo.

Secţiuni în premieră

Cea de-a 17-a ediţie a Târgului Gaudeamus are două secţiuni în premieră. Secţiunea Carte - Film (nivelul 7.70) inaugurată în cadrul proiectului „Zilele Cărţii Europene" cuprinde o expoziţie de cărţi transpuse pe micul şi marele ecran de-a lungul anilor şi un spaţiu de proiecţie unde vor putea fi vizionate secvenţe din ecranizările celebre.

Secţiunea Trans-europeană „Dunărea" (nivelul 7.70) promovează noua strategie UE pentru Regiunea Dunării, ca parte a Strategiei UE 2020. Realizată cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România, secţiunea cuprinde: o expoziţie de biodiversitate, arheologie, istorie, artă, etnografie, eco-turism („Drumul Caviarului") alături de concursuri de cultură generală pentru public, dezbateri privind activarea potenţialului zonelor fluviale şi identificarea de parteneriate pentru proiecte europene  în cultură, educaţie şi turism.

Cărţile se întorc acasă

Radio România a iniţiat la începutul acestui an un nou proiect denumit „Cărţile se întorc acasă",  care se va derula timp de trei ani. Principalul obiectiv este colectarea de cărţi de la edituri şi de la persoanele care sunt dispuse să le doneze şi trimiterea lor către bibliotecile publice din mediul rural. „Doar în acest an, prin intermediul proiectului au fost salvate de la retopire peste 14.500 de volume", a subliniat Vladimir Epstein.

Pentru prima dată, Târgul Gaudeamus prezintă proiectul Bookcrossing, iniţiat de Radio România Cultural. Proiectul „Bookcrossing (www.bookcrossing.com) este unul internaţional, care nu a fost realizat până acum în România, deoarece cărţile au fost luate acasă de cititori. Proiectul funcţionează după un principiu original: cineva lasă într-un loc public (cafenea, autobuz, parc) o carte pe care şi-ar dori ca o altă persoană să o citească", a explicat Oltea Şerban Pârâu, directorul de la Radio România Cultural.

Pe una dintre coperţile cărţii este trecut un cod care este înregistrat pe site şi un set minimal de instrucţiuni. Persoana care găseşte cartea are datoria să anunţe acest lucru pe site, să o citească, să posteze pe site o scurtă recenzie şi apoi să repună volumul în circulaţie. În prezent, site-ul are peste 814.000 de utilizatori înregistraţi şi a fost subiectul a mii de articole de presă, în întreaga lume.

"În România, distribuţia de carte nu funcţionează, de aceea Târgul Gaudeamus este un moment de vârf din piaţă."
Vladimir Epstein
director Gaudeamus

Preţul unui bilet este de 4 lei pe zi

Vizitatorii beneficiază la Târgul Gaudeamus de următorul program:

-Joi: orele 16.00 - 21.00.

-Vineri, sâmbătă, duminică: orele 10.00-20.00.

-Luni (22 noiembrie): orele 10.00-16.00. În această zi, accesul este liber. În celelalte zile, accesul se face pe bază de bilet, invitaţie sau abonament.

-Preţul unui bilet: 4 lei pe zi.

-Abonamentul pentru toate cele cinci zile costă 10 lei. Elevii, studenţii, cadrele didactice, jurnaliştii, membrii uniunilor de scriitori şi pensionarii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimaţie de membru/serviciu, talon de pensie).
La ediţia din acest an se inaugurează Secţiunea Carte-Film, care cuprinde o expoziţie de carte şi un spaţiu de proiecţie, unde vor putea fi vizionate scene din ecranizări celebre.

Premiul cel mare la tombola Gaudeamus, oferit de „Adevărul"

Standul „Adevărul“ va avea o suprafaţă de 100 de metri pătraţi



Editura Adevărul pregăteşte patru titluri de autor, dar şi reduceri de 25% la colecţia Adevărul Carte de Lux, Enciclopedia Disney şi la colecţia Historia. În plus, premiul cel mare al tombolei „Gaudeamus" va fi oferit la această ediţie a târgului de Adevărul Holding, acesta fiind în valoare de 4.000 de euro, brut.

La standul „Adevărul" - situat la nivelul zero şi având o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi - se vor lansa, între între 18 şi 21 noiembrie, volumele: „Crimele Revoluţiei" de Grigore Cartianu, „La vânătoare cu Ceauşescu" de Vasile Crişan, „O lovitură de stat prost mascată" de Ion Cristoiu şi „Dracul şi mumia", cel mai recent roman semnat Stelian Tănase.

Cărţile, apărute în colecţia Bestseller, continuă seria apariţiilor care „supun atenţiei publicului o combinaţie de investigaţie jurnalistică, proză politică şi document", explică Daniel Eberhat, director al Editurii Adevărul. „Această linie editorială, începută cu volumul «Sfârşitul Ceauşeştilor» de Grigore Cartianu, continuă cu alte trei volume ce dezvăluie, explică şi analizează evenimente şi figuri importante din istoria României, de la Revoluţie la mineriade, de la Ceauşescu la urmaşii acestuia", adaugă Eberhat.

Adevărul despre trecut

Cu volumul „Crimele Revoluţiei", Grigore Cartianu face o incursiune necruţătoare în trecutul României, investigând o galerie întreagă de diversionişti ai Revoluţiei: „Ion Iliescu, Silviu Brucan, generalul Nicolae Militaru. Plus linia a doua: Cico Dumitrescu, Mihai Lupoi, Dan Marţian, Alexandru Stark, Teodor Brateş, George Marinescu. Plus generalii sovietofili reactivaţi de Militaru chiar în acele zile de foc. Plus zecile de mii de «turişti» sovietici aflaţi în misiune în România", mărturiseşte autorul.

Vasile Crişan contabilizează, în „La vânătoare cu Ceauşescu", măcelurile lui Ceauşescu, cartea fiind ilustrată cu fotografii inedite de la vânătorile organizate pentru dictator. Volumului lui Ion Cristoiu - o colecţie de editoriale - readuce în atenţie vremurile tulburi din perioada ianuarie 1990 - octombrie 1991. O apariţie distinctă - fiind vorba despre un roman suprarealist - o reprezintă cartea lui Stelian Tănase, „Dracul şi mumia", care îi are ca personaje centrale pe Lenin şi pe Stalin.

Sesiuni de autografe

Duminică, 21 noiembrie, la standul „Adevărul" va avea loc dezbaterea „România construită pe cadavrele Ceauşeştilor", programată de la ora 14.00, la care vor participa Grigore Cartianu, jurnalist şi directorul Editurii Adevărul, jurnalistul Ion Cristoiu, Vasile Crişan şi invitaţii acestora. În fiecare zi a târgului, cititorii vor putea participa la sesiuni de autografe. Ei îşi vor putea completa colecţiile „Adevărul" cu volume, CD-uri şi DVD-uri din toate seriile lansate de „Adevărul".

Lansările „Adevărul"

Joi, 18 noiembrie, ora 17.00 - „Crimele Revoluţiei" de Grigore Cartianu

Vineri, 19 noiembrie, ora 17.00 - „La vânătoare cu Ceauşescu" de Vasile Crişan.

Sâmbătă, 20 noiembrie
, ora 13.00 - „O lovitură de stat prost mascată" de Ion Cristoiu

Duminică, 21 noiembrie
, ora 13.00 - „Dracul şi mumia" de Stelian Tănase

Standul „Adevărul“ va avea o suprafaţă de 100 de metri pătraţi
image
Carte
Carte
Carte
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite