Ţăranul român şi mămăliga, personaje principale în filmele străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu aţi ajuns la Sibiu până acum, mai ales că în 2007 s-a transformat în Capitală Europeană a culturii, aveţi tot timpul de aici înainte. Cum încă afară ne jucăm de-a uite

Dacă nu aţi ajuns la Sibiu până acum, mai ales că în 2007 s-a transformat în Capitală Europeană a culturii, aveţi tot timpul de aici înainte. Cum încă afară ne jucăm de-a uite primăvara, nu e primăvara, acum avem şansa să ne "adăpostim" de frigul lui Faur într-un muzeu, într-un pub, unde putem asculta jazz de calitate, într-o sală de teatru sau cinema.

Sala de proiecţii a Studioului de film ASTRA este locul unde pot fi vizionate, de luni până vineri, de la ora 14.00, cele mai interesante filme documentare, realizate în ultimii 20 de ani şi premiate la festivaluri internaţionale celebre.

Ţăranul şi, în general, viaţa de la sate îi fascinează pe documentarişti. Şi nu numai pe ei. Poate spectatorul român s-a săturat să tot vadă că cei de lângă el îşi caută rostul în străinătate sau se zbat în mizerie. Pentru turistul străin e ceva exotic.

Trilogie despre "Ultimii ţărani"

Prima parte dintr-o serie de trei episoade, intitulată "Ultimii ţărani - Călătorii", realizată de britanicul Angus Macqueen, este programată astăzi, de la ora 14.00. Regizorul urmăreşte destinul a trei familii de români, a căror viaţă e marcată de valurile de emigrări. În satul Budeşti din Maramureş, oamenii încă se mai ghidează după vechile credinţe, moştenite din bătrâni. Tinerii nu se mai regăsesc în această lume şi tot mai mulţi fug în afară. La Budeşti, nu e familie care să nu aibă un membru plecat la muncă peste hotare. În primul film al seriei, "Călătorii", sunt prezentate problemele cu care se confruntă emigranţii şi agonia culturii rurale, care încearcă cu ultima suflare să reziste în faţa noului. "Tentaţii" (13 februarie), a doua parte a trilogiei lui Macqueen, analizează impactul întâlnirii a două culturi şi diferenţa dintre aşteptările, speranţele vârstnicilor şi cele ale tinerilor în satul românesc de azi. "Nevasta cea bună", care încheie seria "Ultimilor ţărani" (19 februarie), prezintă efectele emigrării asupra comunităţii locale.

Documentaristul şi profesorul de antropologie vizuală, Michael York, care nu s-a desprins timp de 10 ore pe zi de ecran la ediţia de anul trecut a Festivalului Internaţional de Film documentar ASTRA, s-a declarat foarte încântat de ceea ce a văzut la Sibiu. "Festivalurile de film documentar şi antropologic sunt, de obicei, precum o adunare de trib. Niciodată nu am văzut un trib atât de mare ca la Sibiu. Avem şi în Marea Britanie, la Londra, un astfel de festival antropologic. Cea mai numeroasă participare a numărat 120 de persoane". Michael York a fost uimit că cele peste 700 de locuri ale sălii de proiecţii nu au rămas goale în nicio după-amiază şi a mărturisit încrezător: "Prevăd un viitor viguros României în domeniul documentarului". Mai puteţi vedea în această lună "Ambasadorii" (mâine), o producţie finlandeză de Jouko Aaltonen, despre viaţa de zi cu zi a ambasadorului Finlandei la New Delhi.

Proiecţii Radu Gabrea şi Thomas Ciulei

Figura ţăranului român revine în prim-plan. "Graţian" al regizorului Thomas Ciulei (9 februarie) ne vorbeşte despre ţăranul Graţian Florea, considerat de consăteni "pricolici de lup". Părăsit de familie şi respins de oamenii din sat, a ajuns să trăiască într-o cocioabă la marginea satului, fără apă şi fără căldură. Viaţa săracă de la sat a fost surprinsă şi de regizorul Laurenţiu Calciu, în "Mămăliga te aşteaptă" (20 februarie). E vorba despre o familie, dintr-un sat din Moldova, care trăieşte de azi pe mâine şi care face eforturi greu de imaginat ca să-i ţină la şcoală pe toţi cei 10 copii. Cinci dintre ei au reuşit chiar să intre la facultate.

Programul complet

6.02 -"Ultimii ţărani" - Călătorii (Angus Macqueen, UK)

7.02 -"Ambasadorii" (Jouko Aaltonen, Finlanda)

8.02 - "Moştenirea lui Godfaden" (Radu Gabrea, România,)

9.02 - "Graţian" (Thomas Ciulei, România)

12.02 -"Mici pentru totdeauna" (Barbara den Uyl, Olanda)

19.02 -"Ultimii ţărani" - Nevasta cea bună (Angus Macqueen, UK)

20.02 - Mămăliga te aşteaptă (Laurenţiu Calciu, România)

21.02 -Râuri de nisip (Robert Gardner, USA)

22.02 - La drum (Dumitru Budrala, România)

23.02 -Logodnicele grase (John Bulmer, UK)

26.02- Penitenciar (Cătălin Ştefănescu, România)

27.02 - Tărâmul liniştii (Róbert Lakatos, România)

28.02 -Portrete tibetane (Berit Madsen, Danemarca)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite