Tara lui Eliade trebuie să demonstreze că-şi merită savanţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

vorbitorilor, fie ei români, fie invitaţi din străinătate. Prima a fost cea a onorării lui Mircea Eliade şi a discipolului său Ioan Petru Culianu - personalităţi cu contribuţii fundamentale

vorbitorilor, fie ei români, fie invitaţi din străinătate. Prima a fost cea a onorării lui Mircea Eliade şi a discipolului său Ioan Petru Culianu - personalităţi cu contribuţii fundamentale în istoria acestei discpline. A doua a fost cea legată de necesitatea urgentă de a crea catedre de istorie a religiilor în principalele centre universitare din Romania şi, de ce nu, a unui institut de cercetări.
Începutul a fost făcut deja - după cum ne-a declarat Moche Idel, membru în comitetul de organizare -, prin activitatea celor câţiva tineri cercetători, care au constituit nucleul fără de care nu ar fi fost posibil acest eveniment, Mihaela Timuş, Gabriela Cursaru, Mihail Neamţu şi Eugen Ciurtin, membrii fondatori ai Asociaţiei române de istorie a religiilor (RAHR).
Desfăşurată sub patronajul preşedintelui Traian Băsescu, manifestarea a mai avut un moment semnificativ la Palatul Cotroceni: acela al decorării cu înalte distincţii de stat a câtorva personalităţi care au contribuit la dezvoltarea acestei discipline în România şi în lume: Gherardo Gnoli, Giovanni Casadio, Antoine Faivre, Giulia Sfameni Gasparro, Lawrence Sullivan, Jean Kellens, Mac Linscott Ricketts, Arion Roşu şi Andrei Oişteanu (preşedintele RAHR). Altă serie de participanţi au primit medalia "Mircea Eliade", ţinând cont şi de faptul că evenimentul se desfăşoară la 100 de ani de la naşterea marelui istoric al religiilor.
Congresul care continuă şi astăzi conţine următoarele secţiuni: Religiile indiene şi studii budiste, Religiile iraniene, Religii greceşti şi romane, Creştinismul în antichitatea târzie, Monoteismele în Evul Mediu, Curentele hermetice şi esoterice, Interacţiunea religiilor din estul şi vestul Europei, Religiile şi modernitatea. De o participare şi simpatie specială s-a bucurat ultima secţiune intitulată: "Mircea Eliade şi moştenirea sa". Rând pe rând, oameni care l-au cunoscut ori chiar i-au fost ucenici au evocat figura Profesorului: Sorin Alexandrescu a vorbit despre perioada portugheză, Lindsaz Jones a descris munca sa de reeditare a "Enciclopediei religiilor" (lucrarea monumentală coordonată de Eliade), Bryan Rennie a conferenţiat despre "Influenţa creştinismului ortodox în opera lui Eliade" etc.
Este un festin al istoriei religiilor care încheie o etapă şi deschide mai multe porţi spre intrarea în normalitate, fiindcă ţara lui Eliade trebuie să demonstreze şi la nivel administrativ că-şi merită savanţii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite