Tanara generatie, frustrata ca nu se poate afirma in tara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Marea noastra problema nu sunt vocile. Ele exista, sunt bine pregatite in prezent si pot face fata oricaror exigente", ne-a declarat soprana Mariana Nicolesco. Nu avem un management eficient la

"Marea noastra problema nu sunt vocile. Ele exista, sunt bine pregatite in prezent si pot face fata oricaror exigente", ne-a declarat soprana Mariana Nicolesco.
Nu avem un management eficient la nivelul teatrelor
"Este un adevar univer sal acela ca opera cere fonduri importante, de care, din pacate, teatrele noastre nu dispun. In schimb, noi cheltuim milioane de dolari pentru a-l aduce la Bucuresti cu cateva decenii prea tarziu pe cutare tenor care deceptioneaza, fireste, pe toata lumea. Sau, spre indignarea tinerilor artisti, platim sute de mii de dolari pentru un concert la Luxemburg, considerat de tanara generatie drept un moft scandalos. Politica noastra este in acest domeniu deficitara. Marea problema nerezolvata in Romania ramane structura de functionare, osificata, a teatrelor de opera, care, in pofida atator voci frumoase si capabile azi de mari performante, nu dau dovada de viziune si nu creeaza evenimente. Altii, fara potentialul vocal pe care-l avem noi, se ridica cu mult deasupra noastra. Ca sa nu mai vorbim de Paris si New York, Londra, Sankt Petersburg, MUnchen, Madrid, Buenos Aires sau Milano, unde teatrul de opera este un simbol glorios si unde este o adevarata sansa sa poti obtine un bilet la spectacole. La noi, tanara generatie nu poate fi decat frustrata de incapacitatea actuala de a o pune in valoare pe scenele nationale, desi cu fiecare spectacol de la Braila ea a dovedit ca poate face adevarate miracole. Si acest lucru este posibil fara decoruri, fara costume, fara orgi de lumina, doar prin voce, prin cant, prin adevarul teatral. Pe de alta parte, trebuie spus ca multi tineri sunt mai fericiti sa cante roluri minore in spectacole la un nivel ridicat in afara tarii, decat roluri mai importante aici, insa in spectacole fara interes".
Concursul Darclee si Atelierul Liric Continuu
Concursul Darclee ramane una dintre marile manifestari de acest gen din lume, cu 1.200 de participanti din peste 40 de tari ale lumii din 1995 incoace. "Editia 2005 a revelat o soprana de valoarea Mihaelei Maxim, laureata Marelui Premiu Darclee, care, pas cu pas si an de an, cu vocea ei splendida, si cu progresele facute la Atelierul Liric Continuu pe care l-am creat, a ajuns la culmi", ne-a mai declarat Mariana Nicolesco. Concursul din acest an a mai revelat trei tenori cu voci rare in zilele noastre: romanul Tiberius Simu, sud-coreanul Cho-Yongkap si italianul Antonio Interisano, elev al lui Luciano Pavarotti.
Mariana Nicolesco si drumul spre succes
"Pentru a ajunge pe culmi, artistul liric in devenire are nevoie de un maestru. Maestrul sau maestra de canto este in situatia in care se afla sculptorul in fata celui mai frumos bloc de marmura. Eu am intrat prin concurs la Conservatorul Santa Cecilia de la Roma ca mezzosoprana. Maestra mea de canto a intuit insa din prima clipa ca, desi aveam un registru de note grave deosebit de bogat, drumul meu nu era acela si m-a orientat spre repertoriul de soprana lirica si apoi spre marile opere de belcanto. Pot spune ca succesul nu m-a ocolit si ca nimic nu este comparabil cu triumful pe o mare scena lirica, intr-un spectacol de nivel exceptional, in fata unui public cunoscator, a unei critici competente si exigente. Iar daca mi-a fost dat sa cant in cele mai multe premiere absolute in care a aparut vreodata o soprana, e desigur o chestiune de destin. Dar un anume factor mi-a fost limpede de la bun inceput, si anume ca e greu sa ajungi pe Himalaia, dar ca este cu mult mai greu sa te mentii la acea inaltime. In acest sens pot spune ca niciodata nu am considerat ca succesul sau triumful de azi garanteaza succesul de maine. Fiecare aparitie pe orice scena din lume a reprezentat intotdeauna o provocare atat de importanta de parca ar fi fost si prima, si ultima oara cand mi se oferea ocazia sa dau totul prin cant".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite