TIFF se apropie în forţă de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile de la TIFF 2012 îi momesc pe cinefili cu un documentar despre Ceauşeşti, cu primul lungmetraj românesc (1912), dar şi cu întâlniri cu Geraldine Chaplin, fiica lui Charlie Chaplin.

Zilele Filmului Românesc cu pelicule semnate Florin Piersic junior şi Dan Chişu, vizionarea primului lungmetraj făcut în România şi întâlniri cu străini de renume mondial sunt doar câteva motive pentru care cinefilii nu trebuie să rateze ultimele zile ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj-Napoca, în ciuda vremii ploioase.

Împătimiţii trebuie să ştie că o vor putea vedea pe viu pe Geraldine Chaplin, fiica marelui Charlie Chaplin, care continuă să fascineze o lume întreagă prin apariţiile sale. Îi pot pune întrebări şi cere autografe vineri, 8 iunie, la Cinema „Florin Piersic" de la ora 22.45, dar şi sâmbătă, 9 iunie, de la ora 21.45, în Piaţa Unirii.

Lista nu se opreşte aici, ci continuă cu directorul Festivalului de Film de la Berlin, Dieter Kosslick, care va vorbi în deschiderea proiecţiei „Tabu" a regizorului portughez Miguel Gomes de astăzi, de la ora 21.00, de la Cinema „Florin Piersic".

Masterclass cu un mare producător din SUA

Două evenimente speciale deschid ziua de azi, 7 iunie, pe strada Napoca nr. 15. Este vorba de masterclass-urile lui Jan Harlan (de la ora 10.30), producătorul câtorva dintre filmele regizate de Stanley Kubrick, şi Christine Vachon (de la ora 12.30), fondatoarea casei de producţie Killer Films, unul dintre cei mai mari producători de film independent din SUA. Jan Harlan le va vorbi pasionaţilor despre proiectul cineastului Stanley Kubrick - „Napoleon" - care nu a devenit niciodată film.

Pe Christine Vachon o recomandă numeroasele premii obţinute de filmele produse, inclusiv primul lungmetraj făcut de aceasta, „Poison" care  a câştigat premiul special al juriului de la Festivalul de la Sundance, în 1991. Câteva dintre realizările sale mai recente sunt şi episoadele ce alcătuiesc miniseria „Mildred Pierce" care va putea fi văzută gratuit, astăzi, de la ora 10.00, la Cinema Arta.

Documentar despre Ceauşeşti

Amatorii de filme româneşti pot vedea astăzi peliculele „Crulic - drumul spre dincolo" (de la ora 15.30, la Cinema „Florin Piersic"), „Undeva, la Palilula" (de la ora 18.45, la Casa de Cultură a Studenţilor) şi un documentar despre Ceauşeşti - „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)" semnat de regizorul Radu Gabrea (ora 17.00, la Cinema Victoria). Acesta s-a inspirat din cărţile jurnalistului Grigore Cartianu, care semnează şi scenariul documentarului. „Filmul e izvorât din dorinţa de a clarifica anumite adevăruri, care nici până astăzi, după 22 de ani, nu sunt pe deplin clarificate", spune Radu Gabrea.

O altă surpriză a zilei de astăzi este concertul lui Steven Severin, un apreciat muzician contemporan şi fondator al trupei Siouxsie and the Banshees, prezent pentru prima oară în România. (Casa TIFF, ora 21.45). Artistul va acompania live proiecţia celebrului film clasic „Vampyr" (1932), film mut.

Primul lungmetraj românesc

Proiecţiile din cadrul Zilelor Filmului Românesc continuă mâine, 8 iunie, cu: „Killing Time" al regizorului Florin Piersic Junior (de la ora 15.45, la Cinema „Florin Piersic"), „Nunta de piatră" a lui Mircea Veroiu şi Dan Piţa (ora 18.00, Cinema Florin Piersic), „Despre oameni şi melci" al lui Tudor Giurgiu (ora 20.15, Cinema „Florin Piersic").

Tot mâine va putea fi vizionat primul lungmetraj românesc care împlineşte 100 de ani de la premieră - „Independenţa României" (de la ora 20.30, la Muzeul de Artă) - cu acompaniament live asigurat de Dj-ii Dubase & Leizaboy. Sâmbătă, 9 iunie,  va avea loc Gala de închidere, de la ora 20.30, când se vor acorda premii pentru întreaga carieră actriţei Geraldine Chaplin, actriţei maghiare Mari Törocsik şi lui Ion Caramitru.

"Filmul meu e izvorât din dorinţa de a clarifica anumite adevăruri, care nici până astăzi nu sunt pe deplin clarificate."
Radu Gabrea regizor

Nu rataţi la TIFF!

- „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)" regia Radu Gabrea (astăzi, ora 17.00, la Cinema Victoria)
- „Şi caii sunt verzi pe pereţi", în regia lui Dan Chişu (vineri, 8 iunie, ora 22.30, la Cinema Victoria)
- „Independenţa României" (vineri, 8 iunie, de la ora 20.30, la Muzeul de Artă)
- „Nunta de piatră" (vineri, 8 iunie, de la ora 18.00, la Cinema „Florin Piersic")
- „Şoferul de taxi" în regia lui Martin Scorsese cu Robert de Niro şi Jodie Foster (sâmbătă, 9 iunie, de la ora 20.30, Piaţa Unirii)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite