TIFF-ul înfruntă criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care începe la Cluj peste două zile şi va dura până pe 6 iunie, este considerată una „de criză", dar acest lucru nu a afectat anvergura manifestării, au susţinut ieri, la Bucureşti, principalii organizatori - Tudor Giurgiu, Mihai Chirilov şi Oana Răsuceanu.

Mai mult, va fi vorba despre „cea mai mare şi ambiţioasă ediţie TIFF de până acum". Cei implicaţi afirmă că au fost motivaţi de criză să dea tot ce au mai bun în ei. E-adevărat că bugetul actualei ediţii - evaluat la 850.000 de euro - este micşorat faţă de anii trecuţi, dar necazul a acţionat ca un stimulent pentru echipa TIFF.

Ediţia 2010 va fi una a recordurilor: un număr uriaş de filme - câte 60-70 filme pe zi (cu 40 de lungmetraje mai mult decât în 2009), 13 spaţii de proiecţie (dintre care unul inedit, în Piaţa Unirii, unde vor fi prezentate, pe un ecran-gigant, filme „mai de public, fără însă a face concesii filmului de multiplex"), un număr record de filme în Zilele Filmului Românesc (14 lungmetraje şi 20 de scurtmetraje).

Acelaşi lucru şi în ce priveşte oaspeţii TIFF, mai mulţi decât oricând, printre care strălucesc: Wim Wenders, Dorina Lazăr (care va primi premiul pentru întreaga carieră), Anamaria Marinca, cosmonautul Dumitru Prunariu, echipele filmelor „Aurora", „Marţi, după Crăciun" şi „Declaraţie de dragoste" (1985), pentru o „proiecţie nostalgică" în Piaţa Unirii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite