Sylvie Guillem împinge limitele dansului la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista-simbol a dansului contemporan mondial va fi în această seară, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale“, cu spectacolul „PUSH“, în care îl are alături pe coregraful şi dansatorul Russell Maliphant.

Pentru prima dată în România, „PUSH" inovează pornind de la lumină - unul dintre conceptele folosite de Maliphant, în calitate de coregraf, fiind felul în care lumina poate pune în valoare mişcarea. Celălalt pariu al spectacolului este al apropierii mişcărilor, al fulidizării conexiunilor până la punctul în care două trupuri pot crea senzaţia unuia.

Celebră pentru „încăpăţânare"

Guillem şi Maliphant nu sunt la prima colaborare. Coregraful a creat pentru dansatoarea de origine franceză şi spectacolul „Broken Fall", interpretat împreună cu „Ballet Boyz", Michael Nunn şi William Trevitt. Însă cu „PUSH", Maliphant şi-a dorit să şi danseze - pentru prima dată - alăuturi de Guillem.

Sylvie Guillem, în vârstă de 45 de ani, este cunoscută pentru „încăpăţânarea" artistică. Cariera sa a început ca gimnastă, sperând la titluri olimpice, însă, la 11 ani şi-a schimbat opţiunea după ce a participat la şcoala de balet a Operei din Paris.

La 19 ani, Guillem a fost numită „stea a baletului" de către directorul artistic Rudolf Nureyev, care a spus-o public, venind personal pe scenă, la sfârşitul primei sale reprezentaţii din „Lacul lebedelor".

După Paris, Guillem a plecat la Londra cu un contract de dansator invitat la The Royal Ballet. A renunţat însă, în scurt timp la baletul tradiţional şi a început să experimeteze pe cont propriu, în dansul contemporan.

În 2004, când revista „Vogue", ediţia Franţa, i-a cerut un autoportret scris, Guiellim a trimis o fotografie cu ea nud, nefardată şi asunsă doar de un aparat de fotografiat cu trepied. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite