Sub presiunea Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazul Oskar Pastior, deconspirat drept posibil informator, aduce în discuţie hărţuirea autorilor etnici germani în perioada comunistă, din rândul cărora făcea parte şi Herta Müller. William Totok, cofondator al Grupului de Acţiune Banat, a semnat, la rândul său, un angajament cu Securitatea, sub numele de cod Thomas, deşi era în acelaşi timp urmărit.

Dezvăluirea angajamentului cu Securitatea a lui Oskar Pastior, apropiat al Hertei Müller, scriitoare de origine română, laureată cu Premiul Nobel pentru Literatură, pune în lumină presiunea la care grupul scriitorilor germani a fost supus în perioada comunistă în România.

Oskar Pastior, născut în 1927 la Sibiu şi decedat în 2006 la Frankfurt, a semnat un acord de colaborare cu Securitatea în 1961, sub numele de cod Stein Otto.

William Totok, scriitor german originar din România, cofondator al Grupului de Acţiune Banat, a semnat, la rândul său, un angajament cu Securitatea, sub numele de cod Thomas. Totok, în vârstă de 59 de ani, s-a autodeconspirat public în 1975.  El a părăsit România în 1987, emigând în Republica Federală Germană. 

Securiştii erau profesionişti

Strategia aplicată în Grupul de Acţiune Banat - Aktionsgruppe - era cu totul alta decât aceea din anii '50-'60, când Pastior a semat cu Securitatea, a povestit William Totok, pentru „Adevărul".

„Ideea era să semnăm un astfel de angajament, făcând de parcă am fi dorit să colaborăm, dar încercând, de fapt, să aflăm lucruri din interiorul sistemului. Se puteau supune numai cei care au fost chemaţi în acest scop", a precizat  William Totok.

Scriitorul spera că poate fenta sistemul securist:„Am crezut atunci că pot fi mai isteţ decât Securitatea, dar ei erau profesioniştii şi noi diletanţii în această chestiune. Pastior era într-o situaţie minoritară - să nu uităm că era homosexual -, dar şi traumatizat după experienţa din lagăr".

Represiuni brutale

Cenaclul timişorean „Adam-Müller Guttenbrunn“, 1982: de la stânga la dreapta, Herta Müller, Helmuth Frauendorfer, Horst Samson, Eduard Schneider, William Totok, Johann Lippet  



Atât Oskar Pastior, cât şi William Totok „au fost supuşi presiunii abjecte şi brutale a Securităţii româneşti", consideră scriitorul Caius Dobrescu.

„În cazul lui Oskar Pastior, care a trecut prin lagărul de muncă de la Vorkuta şi prin epoca sălbatică a anilor '50, cred că lucrurile sunt clare - n-ai cum să acuzi pe cineva care a ezitat în faţa unui mecanism imens bazat pe prostie şi cruzime, atât timp cât nu s-a dovedit că a făcut rău cuiva prin declaraţiile sale", a declarat Caius Dobrescu pentru „Adevărul".

„William Totok s-a confruntat în tinereţe cu o represiune nu la fel de brutală, dar la fel de sordidă, pe care o cunosc şi eu, care am fost anchetat în 1988. Desigur, cei care au documentele în mâini trebuie să decidă, însă eu, care îl cunosc din scris, consider că William Totok este un autor de o impecabilă rigoare estetică, intelectuală şi morală şi un om de onoare.  E greu să vorbeşti despre lucruri complexe şi dureroase în faţa unor imbecili agresivi şi exaltaţi", concluzionează  Dobrescu.

„Herta l-a iubit pe Pastior"

„Mai mult decât a suferit Oskar Pastior nu va suferi nimeni. Trebuie să fi fost cumplit", afirmă Nora Iuga, traducătoarea în limba română lui Oskar Pastior şi a Hertei Müller.

„Eu cred că Herta suferă ca un câine în momentul de faţă din cauza aceasta. Ea a spus că vestea aceasta a primit-o ca pe «o palmă». Eu cred că suferă enorm. Ea l-a iubit mult, mult de tot pe Oskar", a explicat Nora Iuga. Situaţia trebuie analizată cu multă atenţie şi echilibru, accentuează scriitorul Daniel Vighi:

„Asupra grupului de scriitori germani au fost mari presiuni, ei au fost hărţuiţi, ameninţaţi, bătuţi. William Totok a suferit, a fost arestat în studenţie, însă am apreciat întotdeauna fermitatea lui".  ;
A contribuit Traian Danciu 

"Am crezut că pot fi mai isteţ decât sistemul Securităţii, dar m-am înşelat."
William Totok
scriitor

"Cred că Herta Müller suferă ca un câine din cauza deconspirării lui Pastior."
Nora Iuga
scriitoare

"Scriitorii germani s-au confruntat în tinereţe cu o represiune brutală, sordidă."
Caius Dobrescu
scriitor

Literatură activă

Grupul literar de Acţiune Banat, Aktionsgruppe, s-a constituit în vara anului 1972 prin alăturarea mai multor studenţi care îşi doreau să devină scriitori: Richard Wagner, Gerhard Ortinau, Rolf Bossert, Werner Kremm, Johann Lippet, William Totok, Albert Bohn. Grupul vedea literatura drept o formă de „activism social", de unde şi sintagma „acţiune" din numele acestuia. 

Scriitoarea Herta Müller a fost o apropiată a Grupului de Acţiune Banat. Caius Dobrescu a fost membru al Grupului nouăzecist de la Braşov, care avea ca model Aktionsgruppe. Dintre membri face parte şi germanistul Ernest Wichner, cel care a descoperit în arhivele C.N.S.A.S. şi a dat publictăţii documentul referitor la angajamentul de colaborare cu Securitate al poetului Oskar Pastior.

image
image
image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite