Stefan cel Mare - primul agent cultural aruncat in batalia electorala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In loc de strategii culturale, festivism "ca la carte"

Din cate figuri istorice avem, Stefan cel Mare se dovedeste cel mai util pentru stimularea sentimentelor patriotice taman inainte de alegerile din acest an, dat fiind ca cei 500 de ani de la moartea lui se implinesc acum. La brat cu el, toti oamenii politici vor putea aparea intr-o lumina buna, cu aura culturala, vor putea atrage camerele de luat vederi si in alt fel decat cu penibile declaratii contrazise flagrant de realitatea strazii. Cine poate sa contrazica afirmatiile despre vitejia domnitorului sau faptul ca el a lasat acestei tari nu numai efigia unui erou, ci si o serie de monumente care ar trebui sa faca cinste acestei tari? Dar ce se intampla, de fapt, cu mostenirea culturala lasata de Stefan cel Mare si de altii? Cineva isi aminteste de ea numai "la zile mari". La inceputul mandatului sau, Razvan Theodorescu facea impresia unui personaj foarte hotarat, care stia precis ce are de facut in domeniul pe care urma sa-l administreze. Printre aceste decizii, subliniate atunci intr-un interviu dat ziarului Adevarul (aparut pe 24 decembrie 2000), se numara la loc de cinste patrimoniul cultural, desemnat "prioritatea prioritatilor", ba mai mult, "singura posibila bogatie imediata, exploatabila prin turism cultural inteligent". Putea cineva sa-l contrazica pe ministru in aceasta privinta? N-ar fi avut nici un argument. In schimb, oricine are dreptul azi, dupa trei ani, sa puna intrebarea simpla "unde e turismul cultural inteligent" pe care il promitea ministrul atunci? Bisericile construite de Stefan cel Mare ar fi meritat de mult incluse intr-un circuit turistic, in jurul caruia putea fi pusa in valoare legenda domnitorului, a carui viata - departe de imaginea de sfant din manualele scolare - e o adevarata saga. Promovata cu cap, ar fi putut constitui o poveste de succes in turismul cultural romanesc. In loc de asta, Cetatea de scaun a Sucevei sta sa cada, acolo nefiind facute nici macar lucrari de intretinere in ultimii 15 ani de zile, asa cum s-a aratat in mai multe articole din ziarul Adevarul, de-a lungul timpului.
O alta intrebare fireasca este de ce trebuie asteptat un asemenea prilej pentru a fi deschis un santier de restaurare absolut necesar, si de ce faptul trebuia semnalat ca un "eveniment"? Singurul raspuns ce poate fi dat in mod onest este acela ca preocuparea principala a acestui Guvern nu este rezolvarea treburilor pe care le are de facut (fiind platit pentru asta din bani publici), ci sublinierea mediatica a fiecarei decizii pe care o ia si politizarea fiecarui gest facut.
Asa se face ca - pentru a include restaurarile deja in curs la monumentele aflate in stare grava din toata tara (operatiune inceputa de multi ani, in unele cazuri inca din epoca Ceausescu, si care continua greoi), actualul ministru al Culturii a gasit o formula inedita, impartind respectivele monumente in "stefaniene si pre-stefaniene"! Gaselnita a fost adusa la cunostinta publica intr-un interviu dat la sfarsitul anului trecut agentiei Mediafax. La intrebarea reporterului legata de ce va face MCC cu suma destinata Anului Stefan cel Mare (care va debuta sambata, la Iasi), Theodorescu raspunde facand aceasta impartire si adaugand ca banii vor fi utilizati pentru restaurari (care ar fi trebuit facute oricum) si pentru "publicarea unui mare album". Nu ne indoim ca albumul va fi mare, problema care se pune este, din nou, a banilor publici. Intr-o tara civilizata, care si-a rezolvat problemele majore, publicarea de albume si emiterea de titluri si medalii n-ar mai mira pe nimeni, dar, dupa cum se vede cu ochiul liber, nu e cazul la noi. Asa incat "emotia" de care vorbeste Theodorescu in acelasi interviu, ironizandu-i pe ziaristii care au avertizat asupra jafului care se pregatea in numele domnitorului (de la 1000 de miliarde, fondurile s-au redus la 100 de miliarde dupa scandalul din presa), este perfect indreptatita. Mult mai necesari ar fi fost, fara indoiala, banii pentru drumurile de acces catre manastirile sau bisericile construite de Stefan, unele dintre ele izolate, lucru la care, iarasi, ar fi putut sa se gandeasca cineva pana acum. Asta daca ar fi existat cu adevarat o preocupare pentru crearea unei retele de turism cultural, ceea ce n-a fost cazul. Dupa trei ani de mandat in cultura, ceea ce se vede acuza lipsa de strategii culturale, si prezenta, in schimb, a unei temeinice preocupari pentru regizarea momentelor festive "ca la carte".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite