Start cu dreptul pentru concursul CNC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectele cinematografice ale noii sesiuni vor fi evaluate de nume precum Irina Margareta Nistor sau Andrei Ujică. Membrii comisiilor de selecţie au „primul cuvânt“ în ce priveşte soarta a aproximativ 10 milioane de lei.

Ieri a fost ultima zi în care cineaştii interesaţi să acceseze fonduri din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) au mai putut să-şi depună dosarele de concurs. 10 milioane de lei pune, de data aceasta, la bătaie organismul condus de directorul Eugen Şerbănescu. Soarta acestor bani este, cel puţin în prima fază a procesului de selecţie, determinată de voinţa şi gusturile membrilor comisiilor de selecţie, printre care, anul acesta, se găsesc nume prestigioase, cum ar fi reputatul Andrei Ujică, cineaşti de marcă precum Constantin Chelba, Florin Mihăilescu, Copel Moscu, Radu Igazsag sau „dascăli" ca Manuela Cernat, Sorin Botoşeneanu, Viorica Bucur.

„Am mai fost în juriu acum cam trei ani, acum mi s-a făcut din nou propunerea şi n-am refuzat-o, pentru că vreau să văd cum funcţionează între timp lucrurile. Sper realmente să nu fie probleme", ne spune criticul de film Irina Margareta Nistor, membră în comisia de ficţiune, care e mândră că, data trecută, a „moşit" la naşterea pe lume a unor filme precum „Aurora" sau „Poliţist, adjectiv". În ce priveşte ideea dacă n-ar fi mai bine să se renunţe la secretizarea proiectelor, criticul de film povesteşte cu umor că, încercând să-şi dea seama care-i scenariul lui Porumboiu, pentru a nu-l „trânti" pe unul dintre regizorii săi preferaţi, faptul i-a fost imposibil: patruzeci de scenarii aveau loc într-un orăşel de provincie, dintre care şapte aveau ca eroi poliţişti, pe trei chemându-i Cristi!

„I-am ales pe Andrei Ujică şi pe Irina Margareta Nistor pentru că au fost propuşi de două uniuni foarte importante de creaţie. De asemenea, au mai făcut parte din juriile noastre şi selecţiile lor s-au dovedit inspirate", explică directorul CNC, Eugen Şerbănescu.

Profesorul universitar Manuela Cernat, membru - alături de Andrei Ujică şi Sorin Botoşeneanu - al comisiei de documentar, spune că regulamentului i-au fost aduse îmbunătăţiri: „Sper ca şi de data aceasta grila noastră estetică să coincidă cu grila aplicată ulterior de CNC". „Sunt convinsă că voi face o echipă foarte bună cu ceilalţi colegi de juriu, am deplină încredere în onestitatea lor intelectuală", conchide Manuela Cernat.

"Andrei Ujică şi Irina Margareta Nistor sunt amândoi foarte cunoscuţi, buni profesionişti şi performeri."
Eugen Şerbănescu  director CNC

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite