"Standul romanesc de la Frankfurt - un morman de carti si pahare de plastic cu pete de zaibar"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

- Dle. Lupescu, conduceti una dintre cele mai importante - si nu sunt multe - edituri din Romania. Este domeniul editorial unul propice afacerilor, in acest moment, sau supravietuieste prin

- Dle. Lupescu, conduceti una dintre cele mai importante - si nu sunt multe - edituri din Romania. Este domeniul editorial unul propice afacerilor, in acest moment, sau supravietuieste prin strategiile managerilor, adaptate la lumea romaneasca?
- Nu este propice, din pacate, si nu e ceva neaparat "romanesc" in ce spun: in lume, industriile culturale nu s-au dovedit foarte "banoase"... Sunt putini investitori, iar motivul e unul simplu: capitalul migreaza unde profitul este mare. La noi, e posibil ca lucrurile sa fi stat oarecum altfel: capitalul a migrat intr-acolo unde s-a putut fura mai mult. Or, ce e de furat in cultura? Putin... Deci nu capitalul a facut viata noastra editoriala mai dinamica, ci initiativele private, initiativele manageriale dublate, in multe cazuri, de afinitati culturale. Ca lumea romaneasca nu a scapat de metehnele ei, ca mai avem conceptia asta natanga si neproductiva de asistati ai statului sau ca lancezim in asteptarea cine stie carui Mecena, e o alta problema... Daunatoare pentru edituri, in momentul de fata, ar fi: saracia (ea reduce dramatic consumul), sistemele de distributie (prea putine, cu spatii insuficiente si neatractive), ponderea nesemnificativa in PIB, adica o cifra de afaceri redusa - de unde si lipsa banilor de care se plang toti "actorii" de pe piata de carte, inclusiv autorii si traducatorii care se simt insuficient stimulati. in fine, as mentiona si modul in care s-a manifestat ministerul de resort in mai toate legislaturile, in special in cea de azi: ineficienta, politizare, neprofesionalism, dar si o initiativa legislativa neconvingatoare, mergind pina la bajbaiala (cazul TVA la carte, cu urmarile care se cunosc si inca se vor mai resimti).
- in calitate de vice-presedinte al AER, cum calificati raporturile pe care le au editorii cu statul roman, in chestiunile in care ar trebui sa colaboreze, cum ar fi promovarea literaturii romane peste granite? A elaborat MCC in ultimii patru ani, in care echipa acestui minister nu s-a schimbat, politici culturale si strategii care sa construiasca o piata editoriala prospera?
- N-as putea decit sa repet lucruri deja cunoscute, scrise si ras-scrise in presa, inclusiv in Adevarul - nu stiu cu cat folos, pentru ca dispretul fata de opinia publica mi se pare imens. Problema impunerii literaturii romane peste hotare este una din "ranile" culturii romane. Nu s-a inteles o lectie elementara: ca multe tari isi promoveaza imaginea in lume in special prin cultura. Cum o facem noi? Standul romanesc de la Frankfurt din anul acesta spune totul: un loc unde nu se intampla nimic, un morman de carti si, printre ele, pahare de plastic cu pete proaspete de zaibar. La noi, nepriceperea, interesele meschine, pasatul responsabilitatilor (MCC nu este singura institutie implicata), veleitarismul, indiferenta, clientelismul si toate celelalte racile au devenit endemice, s-au institutionalizat. Aproape ca ii dau dreptate lui Liviu Antonesei cand spunea ca singura solutie ar fi desfiintarea institutiilor existente, inclusiv a MCC, si regandirea altora, noi. Se adauga politizarea excesiva. Cine isi poate inchipui ca publicul ultraeducat din Viena sau Paris apreciaza prestatia unei orchestre simfonice romanesti nu datorita valorii, ci a prezentei primului-ministru sau a presedintelui (asa cum afirma zilele trecute in presa un functionar de stat), nu este decit un birocrat manat de mentalitati propagandistice a caror sorginte este evidenta. Pe scurt, raspunsul este NU, ministerul de resort nu prea colaboreaza cu AER, nu a elaborat strategii viabile, nici in ceea ce priveste promovarea culturii romane, nici in alte directii utile pentru piata editoriala. Nu uitati ca mai avem inca edituri de stat!
(Textul integral in Adevarul literar si artistic)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite