"Sper ca publicul londonez va intelege ca arta romaneasca nu se opreste la Brancusi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 7 aprilie, Ioan Nemtoi, unul dintre artistii plastici contemporani romani care au reusit sa se evidentieze si in expozitiile din strainatate, isi va deschide expozitia de la Londra. Obiecte de mici

Pe 7 aprilie, Ioan Nemtoi, unul dintre artistii plastici contemporani romani care au reusit sa se evidentieze si in expozitiile din strainatate, isi va deschide expozitia de la Londra. Obiecte de mici dimensiuni, precum si instalatii vor arata publicului londonez care se poate transforma sticla si cum poate deveni arta, sub mana si in conceptia lui Ioan Nemtoi.
- Domnule Ioan Nemtoi, pentru expozitia care se va deschide zilele acestea la Londra ati ales numele "My extravaganza". Cum intotdeauna ati surprins publicul prin expozitiile pe care le-ati realizat, sa ne asteptam ca aceasta sa fie cea mai "extravaganta"?
- "Extravaganta" este o stare de spirit care se reflecta permanent in ceea ce fac. Ma bucur ca lucrarile mele surprind prin insolitul formelor si cromaticii sau prin acuratetea tehnicii de executie. Incerc mereu sa propun ceva nou si nu e chiar simplu sa inovezi intr-un domeniu care are in spate cinci milenii de istorie. In plus, in arta sticlei decorative s-a cam spus totul odata cu miscarile Art Nouveau si Art Deco, chiar in sensul extravagantei de care vorbeam. Totusi, a mai ramas ceva de exploatat: potentialul sticlei de a deveni monumentala si expresiva simbolic, in acord cu abordarile cele mai recente din arta contemporana. E ceea ce vreau de fapt sa arat acum, la Londra, dupa expozitia "Apa si foc" de anul trecut, de la Cotroceni.
- Din luna aprilie, doua mari expozitii londoneze vor fi "sub stapanirea" unor artisti romani. La galeriile Oxo si Bargehouse va fi Ioan Nemtoi, iar la Tate Gallery - cea mai mare expozitie Brancusi care a fost vreodata in capitala britanica. Cum credeti ca va percepe publicul aceasta apropiere?
- Brancusi este un nume consacrat in toata lumea, arta moderna si contemporana ii datoreaza imens. Sper ca publicul londonez va intelege, totusi, ca arta romaneasca nu se opreste la Brancusi. Expozitia mea este inca un prilej de a arata ca am invatat "lectia" maestrului, am asimilat-o, dar trebuie sa o depasim.
- Sunteti artistul care, in lucrul cu sticla, ati sublimat-o in lucrari de dimensiuni mici si ati facut-o monumentala, in lucrari de mari dimensiuni. Cum se lasa "supus" acest material? Este o lupta a artistului cu sticla sau cu focul sau este un joc in care se da si se primeste?
- A sublima nu inseamna a reduce, ci a esentializa. Ideea si forma pot fi esentializate atat in lucrari de dimensiuni mici, cat si in cele de mari dimensiuni, numite instalatii. Daca vorbim de o lupta pentru a stapani materia, e adevarat ca fiecare lucrare e o victorie. Daca ma gandesc ca niciodata nu stii exact ce forma iese si ca ai mereu libertatea de a inventa, e un joc. Oricum ar fi, lupta sau joc, se da si se primeste in egala masura, efort, bucurie, clipe de viata.
- Pe langa forma, culoarea este si ea o marca incontestabila a lucrarilor semnate de dumneavoastra. Combinatiile de culoare sau culorile simple impun forma sau acestea sunt alese de catre forma?
- E adevarat ca lucrarile mele pot fi usor recunoscute datorita cromaticii puternice, exaltate. Nu am vase monocrome, ci intotdeauna combinatii de culori, carora le-am dat nume generice, precum "Cordoba", "Mimosa", "Storm", etc. Bineinteles ca cel care alege culoarea, in conjunctie cu forma, sunt eu, chiar daca uneori intervine si hazardul... Conceptia si executia sunt inseparabile, iar artistul trebuie sa le stapaneasca pe amandoua, daca vrea sa produca valoare.
- Cele mai multe dintre expozitiile dumneavoastra au fost deschise in centre mondiale puternice de arta contemporana. Anul trecut, si publicul bucurestean s-a bucurat de expozitia deschisa la Muzeul National Cotroceni. Pe cand o noua expozitie in Romania?
- Poate chiar la sfarsitul acestui an, tot in Bucuresti. Pana atunci, voi mai avea expozitii la Amsterdam, Tucson, New York.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite