Spectacolele toamnei fierb în bucătăria teatrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

la festinurile teatrale din alţi ani.Clasic Şi modern la TNBÎn avanpremiera primului gong al noii stagiuni, Teatrul Naţional din Bucureşti va aştepta invitaţi de vază, pe 23 septembrie, la

la festinurile teatrale din alţi ani.

Clasic Şi modern la TNB
În avanpremiera primului gong al noii stagiuni, Teatrul Naţional din Bucureşti va aştepta invitaţi de vază, pe 23 septembrie, la "Neînţelegerea", de Albert Camus, în regia lui Felix Alexa, şi pe 26 septembrie, la "Burghezul gentilom", de Molière, în regia lui Petrică Ionescu. Invitaţii de seamă: somităţi ale politicii mondiale, venite la Summitul Francofoniei, dar şi publicul de zi cu zi al teatrului. La Naţional, Lynne Parker, tânără regizoare din Irlanda, montează "Dansând pentru zeul păgân", de Brian Friel, cu Gheorghe Dinică în distribuţie. Cătălina Buzoianu va reveni după o lungă absenţă, regizând "Menajeria de sticlă", cu Valeria Seciu. Proiectul "Teatru nou cu piese vechi", coordonat de Sanda Manu, va prinde viaţă odată cu primul spectacol ce va avea premiera la Sala Atelier, "Sânziana şi Pepelea", după V. Alecsandri, regia Dan Tudor, cu Mircea Albulescu.

Andrei Serban, la Cluj
La Teatrul Naţional din Cluj, noua stagiune debutează în octombrie, iar sălile vor cunoaşte din nou bucuria aplauzelor, la spectacolele "Purificare", de Sarah Kane, în regia lui Andrei şerban, şi "Regele Lear", regizat de Tompa Gábor, cu Marian Râlea în rolul principal. şerban montează şi "Pescăruşul", de Cehov, la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, dar premiera va avea loc abia în ianuarie 2007.

Teatrul din Brăila se deschide pentru festival
Teatrul "Maria Filotti" din Brăila va oferi un ospăţ teatral desăvârşit. Festivalul "Zile şi nopţi de teatru european" se va desfăşura între 9 şi 17 septembrie. Albania, Bulgaria, Turcia, Grecia, o trupă din Kosovo, Polonia şi Lituania, împreună cu România, vor umple masa artei cu "preparate" apetisante. Festivalul întârzie, practic, debutul stagiunii la alte teatre din ţară, care îşi vor prezenta spectacolele aici: Teatrul German de Stat Timişoara - "Regele Cymbelin", pe 10 septembrie, Teatrul Naţional din Târgu Mureş - "Nora", pe 11 septembrie, Teatrul Toma Caragiu Ploieşti - "Plastilina", pe 11 septembrie ş.a.

Bulandra si Teatrul Mic, cu nume mari
Teatrele Bulandra şi Mic din Bucureşti au în pregătire spectacole importante. La Bulandra se repetă, deja, "Crimă şi pedeapsă", de Dostoievski, în regia lui Yuriy Kordonskiy, cu tineri actori în rolurile principale: Relu Poalelungi, Richard Bovnoczki şi Vlad Logigan, dar şi o montare de Dinu Cernescu, "Mamouret", cu excelenţa sa Tamara Buciuceanu-Botez pe afiş. Directorul Teatrului Mic, Florin Călinescu, îşi ridică singur la plasă, pentru un voleu regizoral, piesa "Război cu Troia nu se face", de Jean Giraudoux, cu Dan Condurache şi Rodica Negrea integraţi în distribuţie. Proiectele Teatrului Mic sunt numeroase: "Hamlet", o coproducţie cu un teatru din Palermo, "Dascălul", cu Dan Tudor şi "Omul-pernă", regia Peter Kerek, cu Florin Piersic jr.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite