VIDEO Spectacole grandioase la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi debutează cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. În următoarele zece zile, spectacole din întreaga lume vor invada scenele, pieţele, străzile şi spaţiile alternative din întreprinderile dezafectate.

Prima zi de evenimente debutează în forţă, la Sibiu. Mai întâi, vor fi inaugurate trei expoziţii, printre care se numără şi „Fără întrebări fără răspunsuri", cea desenată de Dan Perjovschi pe pereţii curţii interioare a Teatrului Naţional „Radu Stanca" din Sibiu. Celelate două pot fi văzute la Centrul Cultural Habitus (expoziţia de fotografie de teatru a Mihaelei Marin) şi la Centrul de Informare turistică din Curtea Primăriei (expoziţia semnată de Scott Eastman şi Dragoş Spiţeru).

Spectacolul-vedetă al serii

De la ora 15.00, cei doi francezi care formează trupa „Les Crakés" vor putea fi văzuţi performând la Ambient şi de la ora 16.00 şi ora 19.00 pe pietonala Nicolae Bălcescu. Tot aici va veni, la ora 17.00 şi la ora 20.00, şi britanicul Goronwy Thom, într-un spectacol amuzant, piperat cu circ, intitulat „Jongleria străzii". De la ora 21.00, strada Bălcescu va fi animată de grupul britanic de muzicieni şi de dansatori „Carnival Collective", care îmbină mai multe stiluri dinamice de muzică şi de dans.

Cea mai importantă reprezentaţie din debutul festivalului va fi oferită de trupa Odin Teatret din Danemarca. Spectacolul „Oda Progresului", semnat de Eugenio Barba, a fost programat de la ora 18.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional „Radu Stanca" (TNRS) şi vorbeşte despre un popor misterios compus din spiriduşi şi troli.

Spectacolul fantastic este populat de animale imaginare; zâne şi gnomi sărbătoresc trecerea în noul mileniu, elogiind izbânzile speciei umane. De la ora 19.00, la TNRS, cei de la Motionhouse din Marea Britanie vor propune publicului producţia „Stropi!", un spectacol de teatru-dans dedicat apei. „Stropi" combină elementele de teatru-dans cu filmul şi grafica, pentru a crea un spectacol vizual hipnotizant, cu adevărat unic.

 La Sala Thalia, de la ora 21.00, poate fi urmărit un spectacol de marionete al Quanzhou Marionette ­Troupe din China: „Ancient Art New Paths". Până la 36 de sfori sunt folosite pentru mânuirea unei singure marionete! De la ora 22.00 va avea loc, în Piaţa Mare de la Sibiu, ceremonia de deschidere a festivalului, urmată de un concert al trupei Holograf, iar de la ora 23.00 va începe „Dansul Nopţii", susţinut de acrobaţii francezi de la Transe Express. Seara se va încheia cu un foc de artificii.

În total, 350 de evenimente (între care 170 de spectacole) vor  fi prezentate în următoarele zile, la Sibiu, la acestea fiind aşteptate să asiste, zilnic, între 40.000 şi 60.000 de persoane.

În weekend

Sâmbătă, 29 mai:

Ora 14.00, Tramvai Răşinari: „Un tramvai numit Popescu",  regia Gavriil Pinte.

Ora 19.00, Teatrul Naţional „Radu Stanca" - „Breaking the Waves" - regia Radu-Alexandru Nica.

Ora 22.00, Hala Simerom - „Închisoarea de oase", regia Eugenio Barba (Odin Teatret, Danemarca).

Duminică, 30 mai

Ora 17.00, Teatrul Gong - „Însemnările unui nebun", regia Hanna Rudolph (Deutsches Theater Berlin, Germania).

Ora 18.00, Sala Studio, Teatrul Naţional „Radu Stanca" - „Întrebări / Why, Why", studiu teatral de Peter Brook, regia Peter Brook.

Ora 19.00, Teatrul Naţional „Radu Stanca" - „Oedip rege", regia Masahiro Yasuda (Yamanote Jijosha, Japonia).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite