Sibiu - capitala filmului documentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA de la Sibiu, care se desfăşoară între 22 şi 28 octombrie, propune un spectacol al lumii în imagini de

Cea de-a noua ediţie a Festivalului de Film Documentar şi Antropologie Vizuală ASTRA de la Sibiu, care se desfăşoară între 22 şi 28 octombrie, propune un spectacol al lumii în imagini de autor.

84 de filme, dintre care 56 sunt cuprinse în competiţia festivalului, peste 200 de fotografii realizate de 42 de artişti şi reunite în expoziţia cu tema "Transilvania mea", opt programe speciale, printre care Portret Bob Connoly şi Michael Yorke sau întâlnirile profesioniştilor în materie de documentare, plus spectacole de muzică.

În competiţia de la secţiunea Internaţional sunt 14 producţii, care acoperă subiecte impresionante şi prezintă puncte de vedere originale. La secţiunea Europa, miile de prieteni ai Festivalului vor putea admira spectacolul de pe bătrânul continent în 16 filme documentare.

Secţiunile competiţionale România şi Student includ alte 14, respectiv 12 filme de excepţie. În ceea ce priveşte această din urmă secţiune, ASTRA Film Fest şi-a creat deja reputaţia descoperirii şi promovării unor tineri regizori şi producători din întreaga lume.

Spectacolul lumii, în imagini

Printre cele mai aşteptate premiere mondiale la Astra Film Fest se numără "Cold Waves", în regia lui Alexandru Solomon, "Cazul Tanacu", documentarul jurnalistei Tatiana Niculescu-Bran, şi cel mai recent film al lui Florin Iepan "The Fallen Vampire - Bela Lugosi". De altfel, festivitatea de deschidere de aseară a inclus premiera - "Cold waves" (Război pe calea undelor), filmul lui Alexandru Solomon despre postul de radio Europa Liberă.

Dintre toate secţiunile Europei Libere, cea în limba română a avut cel mai mare succes, în vremurile în care comunismul umbla desculţ pe pământurile din Europa de Est. În cele aproape două ore ale filmului, regizorul relatează legătura nefirească creată între dictatura naţionalist-comunistă din România şi terorismul internaţional. Personajele şi personalităţile filmului vorbesc despre războiul iscat între Radio Europa Liberă şi regimul Ceauşescu, care a ajuns până acolo încât l-a angajat pe Carlos Şacalul pentru a elimina oameni-cheie de la Europa Liberă. Filmul lui Solomon are puternice valenţe de investigaţie. Imaginile şi interviurile nu cruţă nici implicarea CIA.

Printre premierele din cadrul secţiunii România la ASTRA Film Fest 2007 se numără şi "We are staying" ("Stăm"), semnat de Charlotte Gregoire şi o veche colaboratoare a Festivalului, coordonatoarea proiectelor comune Sibiu-Luxemburg 2007, Anne Schiltz. Anca Damian semnează "To Be Or Not To Be", filmul despre trupa de teatru a deţinuţilor de la Arad, Ambruş Emese aduce prin "Viva Constanţa!" povestea spumoasă a lui Tudor Lăcătuş, din Şomcuta, care se vede un faimos imitator al lui Elvis Presley, "Vendetta" lui Nicoară Mihali şi Doru Filipaş vorbeşte despre conflict şi răzbunare în Maramureş. Şi pentru că suntem în zona Sibiului, nu putea lipsi Transhumanţa.

E frumos când spui o poveste

"Întrucât Sibiul este capitală culturală europeană, am organizat o ediţie specială. Se lucrează mult. Îţi trebuie pasiune, entuziasm, puţină nebunie. Dar, în final, când vezi mii de oameni venind din toate colţurile lumii, care comunică prin imagini, ai un sentiment de emoţie, de bucurie, chiar de împlinire şi te îndeamnă să faci încă o ediţie, deşi ai promis că vei renunţa din cauza problemelor cu instituţiile care nu se implică financiar. Frumos este când reuşeşti, când lumea de peste tot zboară spre ASTRA. Din Australia, din Anglia, din Tokio, pentru, după cum spunea Michael Yorke, a intra în biserica ASTRA. El avea senzaţia că, intrând în Casa de cultură, intra într-o biserică a filmului documentar. E minunat când reuşeşti să comunici, să spui o poveste", mărturisea
Dumitru Budrală (foto), preşedinte fondator al ASTRA Film.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite