Sf. Gheorghe - purtatorul de biruinta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In fiecare an, la 23 aprilie, crestinatatea il praznuieste pe unul dintre cei mai alesi sfinti martiri, Gheorghe - purtatorul de biruinta. Potrivit celor mai sigure date, Sfantul Gheorghe s-a nascut

In fiecare an, la 23 aprilie, crestinatatea il praznuieste pe unul dintre cei mai alesi sfinti martiri, Gheorghe - purtatorul de biruinta. Potrivit celor mai sigure date, Sfantul Gheorghe s-a nascut in secolul al III-lea, intr-o familie bogata, care detinea si demnitati imparatesti. Dupa ce a primit o educatie demna de rangul familiei, Sf. Gheorghe a fost indrumat spre cariera militara. La varsta de 30 de ani detinea gradul de general si de consilier al imparatului Diocletian. In februarie 303, a inceput marea prigoana asupra crestinilor. Prin cele 3 edicte pe care le-a dat Diocletian, acestia au fost masacrati cu miile - preoti, ostasi, bogati si saraci, toti slujitorii lui Hristos. In primavara anului 304, la marea serbare a imperiului - 20 de ani de domnie - imparatul Diocletian a cerut ca din programul de distractii sa faca parte si jertfirea, in fata publicului, a unui numar mare de credinciosi. Gheorghe si-a marturisit credinta crestina, renuntand la demnitatile oferite de imparat. A fost arestat, torturat, dar a refuzat oferta imparatului sa renunte la credinta pentru a-si salva viata. Sf. Gheorghe a sfarsit muceniceste prin decapitare la data de 23 aprilie 304, la Roma.
Datini si obiceiuri de Sf. Gheorghe
22 aprilie: are o mare importanta in calendarul popular agricol si pastoral. Acum incep o serie de practici magice care, potrivit traditiei, acestea aduc belsug in gospodarii in tot anotimpul cald care incepe acum si se incheie de Sf. Dumitru (26 ocrombrie).. Casele se impodobesc cu frunze verzi de salcie, cu brazde verzi de iarba si ramuri de copaci infrunziti pentru ca satenii sa fie aparati de boli si paguba.. Pentru a fi aparati de rele, oamenii se cantaresc si nu dorm in aceasta zi; astfel ei cred ca vor fi sprinteni pana la anul, cand obiceiul se reinnoieste.. Gospodarii dau foc gunoaielor si vechiturilor din gospodarii. Cenusa de la acest foc se amesteca foarte bine cu untura cu care se ung usile si ferestrele grajdurilor pentru a-i impiedica pe strigoii care intra la animale in aceasta noapte sa le fure mana.. Barbatii nu ies in aceasta zi in sat cu capul descoperit pentru ca ar putea fi prinsi de "strigoaie", fermecati si transformati in cai. 23 aprilie.. Pentru lumea satelor teama de strigoi si vrajitoare se reflecta in practicile protectoare folosite si in ziua Sfantului Gheorghe. In credinta populara daca gospodarii se stropesc cu apa neinceputa luata dis de dimineata din fantana, apoi cu agheasma, acestea alunga orice vraja din casa lor.. De asemenea, cine se spala cu roua va fi sanatos pana anul viitor cand datina se repeta.. Tot pentru a avea putere de munca, oamenii se bat cu urzici pe maini si picioare.. Fetele care vor sa fie iubite seamana busuioc in zorii zilei. Apoi uda semintele cu apa adusa in cofa noua de la izvor. Cand busuiocul este inflorit fetele se duc la hora purtand acest simbol al iubirii in par. Uram purtatorilor acestui nume multa sanatate, bucurii si implinirea dorintelor!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite