Seri la Mogoşoaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stagiunea „Muzica la Palatele Brâncoveneşti“ debutează duminică, 7 martie, cu un recital Frédérich Chopin. Aflată la a doua ediţie, seria de concerte propune o selecţie interesantă, muzicieni de primă mână şi racordarea la evenimentele internaţionale.

Centrul Cultural de la Mogoşoaia şi-a obişnuit vizitatorii, în ultimii ani, cu programe de ţinută, la care se adaugă spaţiul generos al Palatului. Prima ediţie a stagiunii muzicale, desfăşurată anul trecut, a avut un succes indiscutabil. Sala Scoarţelor, cu decorul ei de sfârşit de Renaştere şi început de Baroc s-a dovedit un mediu prielnic serilor de muzică, adăugând sensibilităţii compoziţiilor şi interpretărilor un parfum de epocă.

Cele trei direcţii vizate în organizarea stagiunii - celebrarea bicentenarului naşterii lui Frédérich Chopin, marcarea împlinirii a 200 de ani de la naşterea lui Robert Schumann şi promovarea muzicii vechi româneşti - promit un dialog permanent între caracteristicile pieselor muzicale şi spiritul locului. De asemenea, ele au prilejuit colaborarea Centrului Cultural „Palatele Brâncoveneşti" cu Institutul Polonez de Cultură de la Bucureşti şi cu Institutul Cultural Român.

Interpretare europeană

În dorinţa creării unor condiţii optime de desfăşurare a concertelor, Centrul Cultural a reuşit achiziţionarea în acest an a unui pian de concert „Essex", care va fi inaugurat la primul recital, în 7 martie, al remarcabilului pianist polonez Piotr Szychowski, care va prezenta un program Chopin. Născut în 1981, tânărul muzician a evoluat în multe festivaluri internaţionale, obţinând numeroare distincţii în Polonia, Olanda, Italia, Japonia, Germania, România... Multe dintre premii au fost oferite pentru interpretarea muzicii chopiniene.

În afara pianistului polonez, în stagiunea de la Mogoşoaia vor evolua şi alţi solişti bine cunoscuţi din străinătate. În luna iunie, reţine atenţia recitalul mezzosopranei Alicja Wegorzewska-Whiskerd, solistă a Marelui Teatru de Operă din Polonia, caracterizată de critica de specialitate drept „o artistă cu voce frumoasă, plină, cu o paletă coloristică bogată şi cu o interpretare plină de temperament".

Şi recitalul ei, la care va fi acompaniată de pianista româncă Luminiţa Berariu, propune tot muzică de Chopin: miniaturi vocal-camerale. Se alătură doi muzicieni români, stabiliţi în străinătate - pianista Luiza Borac din Germania şi violonistul Liviu Scripcaru din Portugalia, ambii cunoscuţi publicului bucureştean.

Între medieval şi modern

Nici oferta autohtonă nu este mai prejos. În cel de-al doilea recital al stagiunii, vibrafonistul Alexandru Anastasiu propune „Improvizaţii pe teme de Frédéric Chopin şi Robert Schumann". Către aceiaşi doi compozitori se apleacă şi pianiştii Lucian Velciu, Ioana Maria Lupaşcu sau violoncelistul Alexandru Moroşanu şi pianista Tania Moroşanu. Începutul toamnei promite o seară Schumann excepţională, în recitalul pianistei Ilinca Dumitrescu, la care vor participa şi basul Pompei Hărăşteanu şi fagotistul Vasile Macovei.

În sfârşit, Formaţia vocal-instrumentală „Anton Pann", condusă de Constantin Răileanu, Ansamblul Imago Mundi şi Studioul de Muzică Veche vor onora cea de-a treia dimensiune a stagiunii: muzica veche românească.
Intrarea la concerte este gratuită. Microbuze vor asigura, la ora 16.00, transportul de la staţia de metrou din Piaţa Chibrit până la Mogoşoaia, contra sumei de 6 lei.

Muzică de cameră

Concertele de la Palatul Mogoşoaia din acest an marchează bicentenarul naşterii celor doi mari compozitori, Frédérich Chopin şi Robert Schumann, şi promovează muzica veche românească.

Programul stagiunii

- 7 martie, ora 17.00: Recital Piotr Szychowski.
- 21 martie, ora 17.00: Recital Alexandru Anastasiu.
- 18 aprilie, ora 17.00: Formaţia de muzică veche Anton Pann.
- 25 aprilie, ora 17.00: Recital Lucian Velciu.
- 2 mai, ora 17.00: Recital Cvartetul „Arcadia" .
- 16 mai, ora 17.00: Ansamblu Imago Mundi.
- 30 mai, ora 17.00: Recital Ioana Maria Lupaşcu.
- 6 iunie, ora 17.00: Ansamblul Musica Viva.
- 20 iunie, ora 17.00: Alicja Wegorzewska-Whiskerd, Luminiţa Berariu.
- 5 septembrie, ora 17.00: Ilinca Dumitrescu, Pompei Hărăşteanu, Vasile Macovei.
- 19 septembrie, ora 17.00: Studioul de Muzica Veche.
- 3 octombrie, ora 17.00: Luiza Borac.
- 17 octombrie, ora 17.00: Alexandru Moroşanu, Tatiana Moroşanu şi Liviu Scripcaru.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite