Seri împotriva depresiei cu filme premiate, la ShortsUP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, 21 ianuarie,  de la ora 20.00, la cinematograful Scala din Capitală publicul va putea vedea cele mai bune comedii scurte, distinse cu importante premii internaţionale.

Timp de trei ore, la Cinema Scala vor fi proiectate cele mai bune comedii, în doze mici de 20 de minute. Va exista, de asemenea, o expoziţie amuzantă cu obiecte şi afişe de grafică, dar şi caricatură live. ShortsUP e organizat de Asociaţia Oricum îşi va reuni cele mai valoroase filme scurte într-o singură seară, dedicată doar comediei, intituală „Comedy Night". „În ianuarie, selecţia de scurtmetraje are «în obiectiv» combaterea celei mai deprimante luni din an, cum au numit-o psihologii, prin comedii 100%", explică organizatorii.

Comedii de Oscar

Comediile care vor fi proiectate la cinematograful Scala sunt câştigătoare la Oscar şi la prestigiosul Festival de la Cannes. „Poveste din West Bank", regizată de Ari Sandel (câştigătoare la Oscar în 2005), spune istoria plină de haz a unui cuplu care încearcă să reziste unui război vechi. Un soldat israelian şi o casieriţă palestiniană se îndrăgostesc, în ciuda tuturor barierelor.

O joacă amuzantă

Filmul „Cursa" e realizat de celebrul animator canadian Cordell Barker. Un tren loveşte o vacă, iar pompierul e singurul capabil să improvizeze o salvare. Filmul a obţinut un premiu la Cannes în 2009.

Un alt film prezent în cadrul „ShortsUP Comedy Night" este „Doi prieteni", o mostră de joacă amuzantă şi de măiestrie cinematografică realizată în 2010 de Owen Trevor, regizor eclectic, cu un puternic stil vizual, care a semnat inclusiv o serie de episoade ale emisiunii „Top Gear". Filmat atât pe peliculă de 35 şi de 16 mm, cât şi în format digital, scurtmetrajul e surprinzător prin trecerile savuroase de la o manieră vizuală la alta. 

„Timpul s-a scurs", regizat de Rob Pearlstein, spune povestea unui psiholog perfect şi a fost nominalizat la Oscar. „Alice şi cu mine" (regia Micha Wald), câştigător al premiului publicului la Clermont Ferrand, dar şi alte producţii completează programul evenimentului.

Un eveniment cu tradiţie

ShortsUP îşi propune să crească vizibilitatea scurtmetrajelor şi, pe termen lung. Până în 2010, evenimentele ShortsUP au avut loc în fiecare lună numai în Bucureşti. De anul trecut, proiecţiile au avut loc şi în cele mai importante centre urbane din România: Cluj, Timişoara şi Iaşi.

Selecţia de filme scurte ShortsUP variază de la producţii premiate, de dată recentă, la filme de arhivă, mai puţin cunoscute, ale marilor regizori ai lumii - ficţiune, filme-experiment, documentare care au schimbat mentalităţi, animaţii. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite