Semnul lui Iona s-a arătat la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul de Teatru s-a deschis în forţă cu spectacolele renumitului regizor Eugenio Barba, care au trimiteri la teme biblice. Ediţia a XVII-a a Festivalului Internaţional de Teatru, început vineri la Sibiu, se desfăşoară până la 6 iunie, având 350 de evenimente în program.

Dacă vineri seară, la spectacolul „Ode to Progress" („Oda Progresului"), la Sala Studio din Sibiu, însuşi Eugenio Barba s-a îngrijit de aşezarea unora dintre spectactori în sală, declarând că este fericit că Ofelia Popii (celebră pentru rolul lui Mephisto din spectacolul lui Silviu Purcărete) este prezentă, sâmbătă seară, la Hala Simerom, regizorul nu a mai fost atât de generos.

Ca la parastas

Pentru a intra într-o hală dezafectată, asemănătoare cu cea în care s-a jucat aseară „Faust", spectatorii cu bilet pentru „Închisoarea de oase", montat la Teatrul Odin din Danemarca, au fost strigaţi fiecare pe nume şi conduşi la cele două mese lungi, aşezate faţă în faţă ca la parastas, de o parte şi de alta a halei, cu lumânări aprinse, cu pâine şi cu vin roşu în faţă.

Din păcate, pe cele trei rânduri de scaune nu au încăput mai mult de 150 de spectatori, o mare de oameni rămânând nemulţumită afară, în curte. Celebrul regizor italian Eugenio Barba, care a turnat vinul în pahare la începutul spectacolului, s-a dovedit însă intransigent: niciun om în plus faţă de numărul stabilit nu a intrat în hală.

Incantaţii ale morţii

Spectacolul lui Eugenio Barba, „Odă progresului", a reprezentat vineri seară o incursiune antropologică, din timpuri preistorice până în prezent, trecând prin mai multe culturi, de la cele europene la cele africane. Spiriduşi şi troli, un urs, o stafie a morţii, zâne şi gnomi au interpretat litanii, la acordeon, chitară, pian şi tobe, în mai multe limbi, într-un spectacol de mare fineţe, cu previziuni ale viitorului apocaliptic.

Actorii, purtând măşti, au reprezentat un teatru coral, cu referinţe la tragedia antică, proclamând izbânzile speciei umane, neuitând să pomenească numele lui Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Anwar Sadat sau Isaac Rabin. De-a lungul scenelor, feţele actorilor de la Teatrul Odin din Danemarca au devenit fantomatice măşti ale durerii, de o expresivitate tulburătoare, înălţându-şi spre cer disperarea, singurătatea şi incantaţiile prelungi dinaintea morţii.

Ritualuri în hală

Cel de-al doilea spectacol al lui Eugenio Barba a fost jucat, sâmbătă şi duminică seară, la Hala Simerom, de aceeaşi actori extraordinari de la Teatrul Odin invitaţi la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

„Închisoarea de oase" („Inside the Skeleton of the Whale") este o variaţiune după „În faţa legii", faimoasa parabolă cu paznicul porţii din catedrală a romanului „Procesul" de Franz Kafka. Aşezaţi la mese, spectatorii au imaginat scheletul balenei, transformând hala într-un spatiu paradoxal al alienării, într-o închisoare a subteranului şi a nihilismului spiritual.

Publicul invitat la parastas i-a privit cu uimire pe actorii metamorfozaţi în spectre, într-un carusel al morţii, interpretând halucinant ritualuri, muzică monodică şi dansuri răvăşitoare, reprezentate în pâlpâirile lumănărilor de pe mese.Titlul „Închisoarea de oase" se referă la versetul din capitolul 12 din „Evanghelia după Matei": „Iar El, răspunzând, le-a zis: «Neam viclean şi desfrânat cere semn, dar semn nu i se va da, decât semnul lui Iona proorocul»".

Pe lângă artiştii străini invitaţi la FITS din 70 de ţări, la cel de-al treilea eveniment teatral din lume, după Edinburgh şi Avignon, se află toată floarea cea vestită a lumii teatrale româneşti, de la criticii George Banu, la Ludmila Patlanjoglu, Ion Parhon, Cristina Modreanu, Octavian Saiu până la actorii Marcel Iureş, Dan Puric şi la regizorii Mihai Măniuţiu (prezent în festival cu „Electra" ) sau Radu Alexandru Nica (căruia i s-a reprezentat sâmbătă seară „Breaking the Waves", după filmul din 1996 al lui Lars von Trier, pus în scenă la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu, cu Ofelia Popii în rolul lui Bess).

Sâmbătă după-amiază au fost susţinute două conferinţe de excepţie: cea a lui Mihai Şora despre „Brâncuşi, Fondane, Cioran sau despre riscurile întrebărilor" şi cea a lui Dan C. Mihăilescu despre „Teatrul şi vârstele întrebărilor".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite