Sculptură-gigant din cârnaţi de Pleşcoi la Muzeul Ţăranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul Adrian Ilfoveanu a sculptat o Eva biblică din cârnaţi de Pleşcoi, ca manifest împotriva civilizaţiei fast-food. Vită, oaie şi artă. Afumătură. 70 kg de cârnaţi de Pleşcoi.

Artistul Adrian Ilfoveanu a sculptat o Eva biblică din cârnaţi de Pleşcoi, ca manifest împotriva civilizaţiei fast-food.

Vită, oaie şi artă. Afumătură. 70 kg de cârnaţi de Pleşcoi. Sculptură-manifest, înaltă de doi metri şi lată de 1,60 m. O idee revoluţionară sare în apărarea tradiţiilor româneşti, la Muzeul Ţăranului Român. Sculptorul Adrian Ilfoveanu s-a folosit în premieră în România de o delicatesă culinară pentru a transmite un mesaj cultural puternic: "Nu, civilizaţiei de tip fast-food! Da, tradiţiei!"

Opera sa de artă realizată din cârnaţi de Pleşcoi o reprezintă pe Eva biblică şi va putea fi văzută începând de astăzi până pe 25 septembrie, la Muzeul Ţăranului Român. Fotograful Nicu Ilfoveanu, fratele sculptorului, va prezenta în acelaşi proiect o expoziţie de fotografii cu femeile din Pleşcoi care au păstrat de-a lungul vremurilor secretul deliciului.

Potrivit organizatorului evenimentului, George Moisescu, proiectul atrage atenţia că, într-o Europă multiculturală, singura noastră şansă de a ne păstra identitatea este tradiţia. "Greenpeace spune că în fiecare zi dispare o specie de animal sau de plantă, dar în România există iminenţa de a pierde în fiecare zi o tradiţie", spune Moisescu. În opinia sa, cârnatul de Pleşcoi este "un arhetip, un simbol a ceea ce înseamnă tradiţia românească".

Expoziţia de la Muzeul Ţăranului face parte din mişcarea culturală "Revoluţia Pleşcoi", ce militează pentru rezistenţa în masă la civilizaţia de tip fast-food, bazată pe consum rapid şi fără discernământ. La vernisajul expoziţiei, ce va avea loc astă-seară, de la ora 18.30, se va citi şi "Proclamaţia de la Pleşcoi". Cârnatul de Pleşcoi poate fi o "specie" pe cale de dispariţie dacă statul nu ia măsuri să-l protejeze ca marcă.

În România există chiar şi o "piraterie" a cârnaţilor de Pleşcoi, care suferă modificări ale reţetei originale. Cârnaţii de Pleşcoi autentici conţin numai carne de vită şi oaie, dar anumite laboratoare adaugă şi carne de porc, un adevărat sacrilegiu şi o gravă abatere de la tradiţie. Un kilogram de cârnaţi, cumpărat direct de la producător ajunge să coste 35 RON.

Puşcărie pentru cârnaţi

În perioada comunistă, ţăranii din Pleşcoi care au făcut celebru produsul au făcut închisoare pentru speculă cu carne şi tăiere de animale, lucruri interzise de lege. George Moisescu spune că şi în prezent ţăranii se află în ilegalitate, deoarece nu pot respecta noile norme de igienă impuse de Uniunea Europeană. Cheltuielile foarte mari pentru retehnologizare pot face să dispară tradiţia. "Statul român nu face nimic pentru a-i ajuta să iasă din această situaţie", spune Moisescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite