„Scufiţa Roşie“ de România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scurtmetrajul „Little Red“ va fi proiectat la 12 februarie la Berlinală. Filmul spune povestea Icăi, interpretată de Ruhna Mocanu, în vârstă de 12 ani, care trece de la copilărie la adolescenţă, descoperindu-şi sexualitatea.

„Little Red", în regia Evei Pervolovici şi produs de Beleza Film (Germania), este pe lista celor cinci scurtmetraje finaliste ale competiţiei pentru „2011 Berlin Today Award", în cadrul secţiunii „Berlinale Talent Campus" a prestigioasei Berlinale (10-20 februarie). Filmul, în care joacă actorii Vlad Ivanov (tatăl Icăi), Marius Manole (Lupul) şi Adriana Butoi (Prinţesa), se află în concurs alături de o peliculă din Japonia şi trei din Marea Britanie.

Citiţi şi:

Westernul fraţilor Coen deschide Berlinala

În burta unei păpuşi

În povestea care combină elemente din „Scufiţa roşie", cu minimalismul şi realismul noului val, dar are şi o componentă onirică, Ica, personajul principal, este interpretată de tânăra Ruhna Mocanu, în vârstă de 12 ani. Ruhna a debutat în teatru, cu doi ani în urmă, în spectacolul „Uriaşul cel bun şi prietenos".  „Filmul are ca mesaj trecerea către adolescenţă, către maturizare", explică Ruhna, gesticulând viu, într-un birou de la Teatrul Ţăndărică, condus de tată lei, Călin Mocanu.  „Ica, personajul meu, trăieşte numai cu tatăl ei, însă îşi caută mereu mama.

Locuiesc la marginea unei păduri. Într-o seară, chiar dacă tatăl ei n-o lasă, ea se strecoară şi fuge în pădure, unde descoperă o prinţesă, un lup, un travestit cântând la saxofon, o lume pe care n-o regăsim în viaţa reală". Această alternanţă dintre realitate şi vis simbolizează dorinţa Icăi de a descoperi o nouă lume, propriul univers feminin. Într-una dintre scenele onirice, Ica pătrunde, literalmente, în burta unei păpuşi. „Mi-a plăcut foarte mult scena asta", se întoarce Ruhna la momentul filmărilor. „După ce ieşeam din păpuşă trebuia să fug, să-mi spun, în şoaptă: «Nu te uita în spate!». Mă gândeam: Cine a mai fost într-o păpuşă? Era ceva aparte. Aparte a fost şi senzaţia de libertate şi bucurie de după, când alerg ca să descopăr alte lucruri noi", mai spune Ruhna.

La prima menstruaţie

Una dintre cele mai mari temeri legate de rol a fost aceea a prejudecăţilor din societate. „Mi-a fost teamă de momentul când Ica are prima menstruaţie. Mi-am pus problema: Ce-o să spună lumea? E o scenă cu Ica în baie, spălându-şi rochia din care picură apă amestecată cu sânge şi încercând să nu fie speriată", mărturiseşte Ruhna.

Pentru „Little Red", echipa coordonată de Eva Pervolovici şi formată din 50 de oameni a filmat între 23 şi 28 august, în Bucureşti sau în Pădurea Băneasa. „Când am aflat că joc cu Vlad Ivanov şi Marius Manole nu-mi venea să cred! Eram fascinată când îi vedeam pe platou. Am învăţat multe lucruri de la ei şi le-am respectat sfaturile", zâmbeşte Ruhna. Apoi, adaugă: „Ce am mai învăţat din experienţa filmului este că trebuie să apreciez foarte mult că am părinţi şi mai ales o mamă. Şi că, indiferent în ce situaţie eşti în viaţă, nu trebuie să te sperii, trebuie să găseşti o soluţie".

"Când am aflat că joc cu Vlad Ivanov şi Marius Manole nu-mi venea să cred! Eram fascinată când îi vedeam pe platou."
Ruhna Mocanu actriţă

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite