Scrisori „veninoase“ în lumea teatrului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Claudiu Goga critică lipsa de transparenţă în selecţia spectacolelor din Festivalul Naţional de Teatru (FNT). Cristina Modreanu, selecţioner FNT, răspunde acuzaţiilor printr-o scrisoare în care semnalează plafonarea managerului şi a regizorului Claudiu Goga.

Săptămâna trecută, Cristina Modreanu a făcut publică lista cu spectacolele din Bucureşti şi din ţară care vor participa la cea de-a 20-a ediţie a evenimentului programat între 30 octombrie şi 7 noiembrie, la Bucureşti.

Mai citiţi şi:

Sighişoara îl omagiază pe Gheorghe Dinică

Angela Gheorghiu: „Îmi place să fiu provocată“

După mediatizarea selecţiei, regizorul Claudiu Goga, director al Teatrului „Sică Alexandrescu" din Braşov, a avut o reacţie dezaprobatoare, într-o scrisoare deschisă, adresată Cristinei Modreanu. El a afirmat că nu înţelege care au fost criteriile după care selecţionerul unic a ales spectacolele, menţionând că în programul oficial de anul acesta nu va fi prezentă nicio montare a teatrului pe care îl conduce.

Directorul şi-a mai exprimat nemulţumirea şi faţă de faptul că spectacolul său, „Puterea obişnuinţei" de Thomas Bernhard, nu face parte din selecţie. Regizorul consideră inadmisibilă şi absenţa Cristinei Modreanu de la alte spectacole pe care le-a regizat, „Made în Est" sau „Hamelin". „Nu e asta treaba selecţionerului, să VADĂ spectacole?" a întrebat Claudiu Goga.

Cristina Modreanu s-a apărat tot printr-o scrisoare deschisă, punctând criteriile după care selectează un spectacol: calitatea artistică (lectura inovatoare/neaşteptată/creativă a regizorului, piesă românească cu subiect capabil să intereseze şi un public internaţional, calitatea interpretării actoriceşti, ineditul propunerii scenografice, consonanţa tuturor elementelor spectacolului şi aderenţa la public.

Spectacol analizat

Modreanu a condamnat aceste „lovituri sub centură, absolut incredibile", venite din partea regizorului. Despre „Puterea obişnuinţei" a spus că „nu reuşeşte să transmită convingător ideile puternice, devastatoare ale dramaturgului". „Se vede în spectacol încercarea de a reda caracterul abstract al personajelor, dar e o încercare căznită", a mai scris Modreanu. Ea l-a acuzat pe Claudiu Goga şi de plafonare regizorală şi managerială. Cristina Modreanu a afirmat că a vizionat 116 de producţii în toată ţara.

„Fiecare director de teatru şi fiecare regizor crede că e singur pe planeta teatrului românesc. Aş vrea să-i văd pe fiecare dintre ei încercând să împace 71 de instituţii producătoare de spectacole", s-a disculpat Modreanu.

Scrisoare deschisă adresată Cristinei Modreanu, selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru

Despre puterea obișnuinței / Răspunsul dlui Claudiu Goga

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite