Scriitorul german Günter Grass elogiază un spion condamnat de Israel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laureat al premiului Nobel pentru Literatură, scriitorul german Günter Grass, declarat persona non grata în Israel, l-a lăudat într-o nouă poezie pe ''spionul nuclear'' israelian Mordehai Vanunu, în ceea ce presa germană consideră a fi o nouă provocare la adresa statului evreu, relatează Agenția France Presse, citată de Agerpres.

Într-un nou volum lansat la finalul acestei săptămâni în Germania şi intitulat ''Efemere'', poetul german în vârstă de 84 de ani îl numeşte pe Vanunu drept un ''erou'' şi un ''model'', în poemul ''Un erou al zilelor noastre''.

Fost tehnician în domeniul fizicii atomice, Mordehai Vanunu a fost încarcerat peste 18 ani, pentru trădare de stat, după ce a divulgat secrete legate de programul nuclear al Israelului, date publicităţii de săptămânalul britanic The Sunday Times.

''Günter Grass irită din nou Israelul'', comentează în ediţia sa duminicală tabloidul Bild, în timp ce publicaţia Berliner Morgenpost apreciază că este în mod clar vorba despre o nouă provocare la adresa Israelului.

Potrivit editorialistului Süddeutsche Zeitung, noile poeme ale lui Grass, care evocă Europa, Grecia şi o declaraţie de dragoste faţă de Germania, ''ar putea naşte încă o dată controverse cu Israelul''.

În aceeaşi publicaţie, Günter Grass a provocat în luna aprilie o polemică aprinsă prin afirmaţia că Israelul ameninţă pacea mondială atunci când declară că intenţionează să atace preventiv Iranul. În urma respectivei afirmaţii, scriitorul german a fost declarat persona non grata de către Israel.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite