Scriitorul Matei Călinescu a încetat din viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorul şi criticul literar Matei Călinescu a încetat din viaţă la Bucureşti, în urma unei boli incurabile, la doar câteva zile după ce împlinise 75 de ani.

Născut la 15 iunie 1934, în Bucureşti, el era fiul unui inginer şi pe linia tatălui său se înrudea cu poetul Dimitrie Bolintineanu. Mama sa era fiica boierului oltean Ştefan Vulcănescu. Licenţiat al Facultăţii de Filologie, secţia engleză, de la Universitatea din Bucureşti (1957), el a fost asistent, apoi lector la catedra de Literatură universală şi comparată a Facultăţii de Filologie din Bucureşti, al cărei şef era academicianul Tudor Vianu.

Plecat din ţară în 1973, cu o bursă Fulbright, ca visiting profesor al Universităţii Bloomington, Indiana, el a decis să rămână în SUA. În 1979, după dobândirea cetăţeniei americane, devine profesor de literatură comparată la Indiana University, Bloomington, unde a avut o remarcabilă carieră universitară, care avea să fie recunoscută nu numai în SUA.

Tradusă în numeroase limbi, opera sa teoretică din perioada americană constituie o referinţă de seamă pe plan internaţional. A publicat numeroase studii şi eseuri de teoria literaturii sau de literatură comparată în reviste din SUA - Partisan Review, World Literature Today, Salmagundi, The Journal of Religion, The Denver Quarterly, Southeastern Europe, History of European Ideas, Cadmos, Comparative Literature Studies, East European Politics and Societies.

După 1989, a revenit în publicistica şi în viaţa academică românească. Astfel, a semnat în reviste ca 22, Apostrof, România literară, Steaua, potrivit Agerpres. În anul 2003 s-a întors definitiv în România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite