Scriitor propus la Nobel, în vizită la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

António Lobo Antunes se va întâlni cu cititorii marţi, de la ora 16.00, la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din Capitală António Lobo Antunes este, alături de Jose Saramago, unul

António Lobo Antunes se va întâlni cu cititorii marţi, de la ora 16.00, la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din Capitală

António Lobo Antunes este, alături de Jose Saramago, unul dintre cei mai importanţi scriitori din literatura portugheză contemporană. A semnat peste 20 de romane, a fost tradus în 20 de limbi şi a figurat de mai
multe ori pe lista pentru Premiul Nobel pentru Literatură. Joi, pe 8 mai, Universitatea "Ovidius" din Constanţa îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa.

Anul 2003 a fost un an hotărâtor pentru Antunes în ce priveşte lansarea sa pe piaţa de carte din România. Editura Humanitas i-a publicat, în traducerea Micaelei Ghiţescu, romanul "Întoarcerea caravelelor", în care eroul central revine în Portugalia după Revoluţia garoafelor, trăind tragedia regăsirii unei patrii îmbătrânite.
În 2004, urmează "Cuvânt către crocodili", romanul pregătirii unei lovituri a "nostalgicilor" regimului fascist dinaintea Revoluţiei Garoafelor din 1975, văzută din perspectiva a patru femei.

Carte despre Angola postcolonială

"Manualul inchizitorilor", apărut acum trei ani, la aceeaşi editură, este povestea vieţii "postrevoluţionare" a unui fost ministru al regimului salazarist, iar "Bună seara lucrurilor de pe-aici", publicată în 2006, este o carte despre Angola postcolonială - pe care scriitorul a cunoscut-o în timpul războiului colonial, la care a luat parte în calitate de locotenent, medic chirurg şi psihiatru, între 1971 şi 1973.

Despre ea se va discuta marţi, la Sala Oglinzilor a Uniunii Scriitorilor din România (USR), în cadrul unei întâlniri la care vor participa importanţi scriitori şi critici literari români.

Scrisori de pe front

Următorul volum în curs de apariţie în colecţia "Raftul Denisei" a Editurii Humanitas Fiction este "Ordinea naturală a lucrurilor", dar scriitorul a publicat nu numai romane, ci şi trei volume de cronici, conţinând texte apărute în periodice literare.

În plus, în 2005 a apărut, sub îngrijirea fiicelor scriitorului, un volum epistolar reprezentând o culegere a corespondenţei dintre el şi soţia sa, datând din timpul experienţei pe frontul din Angola. Jurnalul de război al scriitorului poartă titlul "Din această trăire de-aici, pe această hârtie descrisă".

Joi, 8 mai, Universitatea "Ovidius" din Constanţa îi va decerna lui Antunes titlul de Doctor Honoris Causa, iar la Centrul de Studii Portugheze al Facultăţii de Litere, din cadrul aceleiaşi universităţi, se va înfiinţa catedra "António Lobo Antunes", finanţată de Institutul Camões din Portugalia.

În vârstă de 66 de ani, António Lobo Antunes s-a născut la Benfica, la periferia Lisabonei, într-o familie numeroasă, cu şase copii. Nu întâmplător va practica medicina mai târziu, specializându-se în psihiatrie. Tatăl său, neurolog de profesie, i-a deschis drumul către această meserie, dar a avut grijă să-i cultive şi înclinaţia către literatură. Astfel încât, din 1985, autorul portughez abandonează psihiatria şi se dedică în totalitate scrisului.

Primeşte o serie de prestigioase distincţii literare precum "Premiul pentru cea mai bună carte străină", acordat în Franţa, în 1997, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură, în 2001, Marele Premiu Ovidius acordat de USR, în 2003. În acelaşi an, ia Premiul Uniunii Latine, urmat de Premiul Ierusalim, în 2005, Premiul Jose Donoso, în 2006, şi Premiul Camões, în 2007.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite