Şcoală pentru tehnicienii scenei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, Teatrul Metropolis a organizat cursuri de scenotehnică europeană Teatrul Metropolis din Bucureşti şi Academia de Artă Dramatică Athanor din Germania a organizat, în

În România, Teatrul Metropolis a organizat cursuri de scenotehnică europeană

Teatrul Metropolis din Bucureşti şi Academia de Artă Dramatică Athanor din Germania a organizat, în perioada 26 august - 8 septembrie prima Şcoală de scenotehnică la standardele europene actuale, în cadrul compartimentelor: tehnică de scenă, lumini şi sunet.

Teatrul Metropolis, al cărui director este actorul George Ivaşcu, s-a înfiinţat la 1 ianuarie 2007 şi, funcţionând după model european, este primul teatru de proiecte.

După succesul avut cu "Atelierul pentru actori", din noiembrie 2006, a fost încheiat un parteneriat de trei ani cu Academia Athanor din Germania şi Comisia de Cultură, Culte şi Învăţământ a Primăriei Municipiului Bucureşti, astfel că anul acesta au fost "şcoliţi" tehnicienii de scenă.

Cursurile s-au desfăşurat pe o perioadă de două săptămâni, şapte ore pe zi, în trei teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra şi Teatrul Nottara) şi au fost susţinute de Gerhardt Zahn, München - tehnică de scenă, Gerald Karlikow, Paris - light design (profesori la Academia de Teatru şi Film Athanor din Germania) şi Horea Murgu - sound design (profesor la U.N.A.T.C "I.L. Caragiale" Bucureşti).

Şcoală pentru tehnicieni, în fiecare vară

Au participat 70 de tehnicieni de scenă de la 23 de instituţii de spectacol din România: Opera şi Opereta din Bucureşti, Teatrele maghiare din Sfântu Gheorghe şi Gheorghieni, Teatrul German din Timişoara, Teatre de păpuşi, Case de Cultură şi Teatre de dramă din Piatra Neamţ, Baia Mare, Focşani, Satu Mare, Târgu-Jiu, Bacău, Buzău, Bucureşti.

Regizoarea Alice Barb, coordonator al proiectului, are şi alte planuri pe această temă: "Intenţionăm să continuăm cu această şcoală pentru tehnicieni, în fiecare vară, când oamenii sunt mai liberi, iar dacă se va observa că dă rezultate, inteţionăm chiar să facem demersuri pentru înfiinţarea unei şcoli româneşti de scenotehnică, pentru că ea nu există la noi, dar în străinătate se studiază cinci ani la această secţie.

Cursurile vor avea loc în fiecare vară sub titlul "Dimensiuni actuale ale scenotehnicii, light designului şi sound designului european", spune Alice Barb.

La finalul evenimentului, vineri 7 septembrie, cursanţii vor primi atestate de participare, oferite de Academia de Artă Dramatică Athanor din Germania şi de Teatrul Metropolis din Bucureşti, iar printre cei care vor participa la ceremonie se va număra şi profesorul David Esrig, care va sosi din Germania special pentru acest eveniment.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite