Scandalul Stradivarius amuţeşte în sol major

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mădălin Voicu a înapoiat vioara statului român, cântându-i ministrului Iorgulescu Vioara Stradivarius Elder 1702, sămânţa de scandal dintre Ministerul Culturii şi Cultelor şi

Mădălin Voicu a înapoiat vioara statului român, cântându-i ministrului Iorgulescu

Vioara Stradivarius Elder 1702, sămânţa de scandal dintre Ministerul Culturii şi Cultelor şi Fundaţia "Ion Voicu", se află, de ieri, în posesia statului român. Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, a susţinut că discuţiile purtate cu familia Voicu "au fost amiabile", însă joi seara publicul a asistat la un nou circ televizat.

Mădălin Voicu a spus, în timpul emisiunii 100% de la Realitatea TV, că fundaţia deţine un document care atestă proprietatea lui Ion Voicu asupra viorii Stradivarius. Acesta l-a "invitat" pe ministrul culturii să vină să ia vioara în timpul emisiunii. Adrian Iorgulescu i-a răspuns că îl aşteaptă vineri (ieri - n.r.) la Ministerul Culturii cu vioara, care "aparţine, în mod indubitabil, statului român".

Mădălin Voicu, însoţit de mama sa, a adus vioara, ieri, la ora 11.00, la sediul MCC. După discuţii cu reprezentanţii MCC, familia Voicu a părăsit clădirea, în trombă, fără a da vreo declaraţie sau să arate vioara presei. Vioara, depozitată într-o cutie din lemn, cu lacăt, şi păzită de doi jandarmi, a fost urcată într-o maşină în aceeaşi mare grabă, luând drumul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

"În ciuda unor tergiversări, lucrurile au decurs normal, iar discuţiile au fost amiabile. Doresc să mulţumesc doamnei Voicu şi familiei sale pentru realizarea acestui dialog", a declarat Adrian Iorgulescu, ministrul culturii. "În tot acest proces de recuperare a instrumentului, am avut permanent în vizor personalitatea marelui violonist Ion Voicu, a cărui memorie dorim să o respectăm", a adăugat acesta. În urma discuţiilor, au fost semnate două documente, un act de predare-primire a instrumentului şi un protocol.

În documentul de predare-primire, semnat Maria Magdalena Voicu, în calitate de preşedinte al fundaţiei şi deţinător al viorii, şi MCC prin MNAR, reprezentat de patru persoane care au calitate de custode, se constată că "vioara Stradivarius Elder 1702 pare în stare bună de conservare; cutia şi arcuşul care însoţesc vioara sunt de origine necunoscută; părţile procedează la sigilarea viorii, urmând ca desigilarea să se efectueze în scopul expertizării bunului pentru stabilirea autenticităţii acestuia".

Vioara se va numi "Stradivarius Elder Voicu"

Ministrul Iorgulescu a precizat că în protocol se spune că "vioara Stradivarius, proprietate a statului român, va fi denumită de acum înainte Elder Voicu". Vioara este depozitată, în prezent, la Muzeul Naţional de Artă al României, "în cele mai bune condiţii", a mai spus Iorgulescu. S-a discutat şi despre posibilitatea organizării unui concurs naţional sau internaţional "Ion Voicu". Următorul pas în tot acest demers va fi expertiza. "Instrumentul va fi expertizat de către lutieri din România şi, poate, din străinătate. Aceştia vor vedea dacă instrumentul este original şi dacă are sau nu anumite defecţiuni. L-am văzut şi eu, şi trebuie să spun, nu sunt un expert în materie, dar vioara pare în cea mai bună condiţie", a afirmat ministrul culturii.

Acesta a menţionat că Mădălin Voicu a făcut chiar o demonstraţie pe viu, ieri-dimineaţă, la sediul MCC, cântând la vioară un fragment în sol major. Al doilea pas are în vedere clasarea viorii, "pentru că ea nu apare până în momentul de faţă în patrimoniul României". Urmează asigurarea instrumentului, a cărui valoare este estimată la suma de aproximativ 1,5 milioane de euro. Abia după toţi aceşti paşi şi după stabilirea autenticităţii viorii va fi demarat un concurs pentru darea în folosinţă, "pe o perioadă mai scurtă, de 5-7 ani, unui tânăr artist, până în 35 de ani", a explicat Adrian Iorgulescu. Acesta s-a declarat mândru că în perioada mandatului său a fost recuperată vioara Stradivarius, adăugând că "mai bine mai târziu decât niciodată".

Ministrul culturii e convins că Mădălin Voicu nu a adus un fals

"Nu am discutat de ce nu a respectat Mădălin Voicu termenul de predare a viorii. Am evitat un proces în instanţă. Dacă respectiva comisie va atesta originalitatea instrumentului, vom întrerupe orice acţiune în justiţie. E o promisiune făcută membrilor fundaţiei Ion Voicu", a susţinut Iorgulescu. Dacă totuşi în urma expertizei se dovedeşte că vioara nu este un original? Iorgulescu a răspuns încrezător: "Eu nu pun la îndoială onestitatea familiei Voicu şi nu cred că a venit la noi cu un fals. Să avem o gândire pozitivă".

În urmă cu o săptămână, reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor, care în repetate rânduri au susţinut că familia Voicu avea obligaţia să returneze vioara la solicitarea statului român, au depus două acţiuni în instanţă pentru a recupera vioara Stradivarius. În prima acţiune se solicită "revendicarea" şi "determinarea calităţii de proprietar" asupra instrumentului a statului român, iar cea de-a doua se referă la "punerea sub sechestru" a viorii pe durata procesului, deoarece aceştia nu au răspuns la o notificare şi o somaţie remise de minister.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite