Scandal in preajma alegerilor la Opera Romana

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dirijorul Rasvan Cernat, fost candidat in cursa pentru sefia Operei Nationale Romane (respins in urma concursului din 6 octombrie 2005 cu nota 3,872), a dat in judecata Ministerul Culturii pentru

Dirijorul Rasvan Cernat, fost candidat in cursa pentru sefia Operei Nationale Romane (respins in urma concursului din 6 octombrie 2005 cu nota 3,872), a dat in judecata Ministerul Culturii pentru "organizarea nelegala a concursului si pentru metodologie defectuoasa". Primul termen al procesului a fost stabilit pe 14 decembrie, data ce, curios, coincide cu sustinerea unei noi etape de concurs pentru conducerea Operei.
Rasvan Cernat a fost director artistic al Operei Nationale Romane intre 95-97, iar in perioada 1997-2000 a ocupat functia de director general al acestei institutii. "Cand s-a schimbat conducerea in 2001, am fost debarcat, imputandu-mi-se lipsa unor sume. Dupa patru ani de procese, am castigat absolut tot, dovedindu-se in justitie ca totul a fost in regula", subliniaza dirijorul. Nemultumirile au fost amplificate de calificativul "respins" la concursul din octombrie. "Ceea ce m-a deranjat a fost notarea. Comisia a fost alcatuita numai din somitati ale culturii romanesti, unii mi-au dat nota maxima, iar altii pe cea minima. O asa mare diferenta e incalificabila. Insa, cea mai suparatoare problema dintre toate este neacceptarea mea ca dirijor in cadrul Operei din Bucuresti. In 95, inainte de a ajunge director general al ONB, am dat concurs pentru postul de dirijor in aceasta institutie. Cand am fost inlaturat din functia de director, am fost indepartat, in mod abuziv, si din cea de dirijor. Am castigat si de aceasta data procesul, platindu-mi-se din urma toate salariile. Asta inseamna recunoastere totala a nevinovatiei", ne-a declarat Rasvan Cernat. Acesta sustine ca actualul director interimar, Catalin Ionescu, a cerut desfiintarea postului de dirijor al acestuia. "Domnul Ludovic Spiess nu a dat curs hotararii judecatoresti pentru a fi primit inapoi, cu toate ca a fost semnat un contract definitiv, pe perioada nedeterminata. L-am dat in judecata si am castigat. Acum am facut din nou cerere de reintegrare si s-a intamplat acelasi lucru. De data aceasta o sa intentez proces penal impotriva conducerii Operei Romane", spune Cernat. Catalin Ionescu, directorul interimar al Operei, a subliniat ca "nu depinde de mine repunerea in functia de dirijor a lui Rasvan Cernat. Nu se rezuma aceasta problema la ceea ce vreau eu sau nu. Exista niste legi de respectat si intaresc ideea ca nu am nimic cu persoana dansului". Rasvan Cernat mai spune ca, indiferent de decizia luata de instanta judecatoreasca, el nu va ceda, avand convingerea ca "dreptatea este de partea mea".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite