Scandal la Opera din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Operei din Iaşi nu ştiu cine le este director. Corneliu Calistru, cel care a condus Opera timp de aproape două decenii, nu a mai fost văzut la serviciu de două săptămâni.

Angajaţii Operei din Iaşi nu ştiu cine le este director. Corneliu Calistru, cel care a condus Opera timp de aproape două decenii, nu a mai fost văzut la serviciu de două săptămâni.

Opera Română din Iaşi stă pe un butoi de pulbere. Peste jumătate din artişti a aderat la nou-înfiinţatul sindicat "Familia Cultura" şi solicită Ministerului Culturii demiterea întregii conduceri şi organizarea unui nou concurs pentru ocuparea funcţiei de manager. "Angajaţilor nu li se respectă drepturile salariale. Se fac numeroase abuzuri, ni se întocmesc referate de care noi habar nu avem, promovările şi angajările se fac preferenţial", acuză Bogdan Antoane, liderul sindicatului.

Acesta l-a dat ca exemplu pe Valeriu Gâdei, fratele directorului adjunct Dan Gâdei, care ar ocupa un post de dirijor fără a avea studii de specialitate. O altă nemulţumire a angajaţilor este generată de modul în care au fost realizate investiţiile la Opera din Iaşi. "Au fost bani, iar în loc să fie amenajate sălile şi atelierele în care îşi desfăşoară artiştii activitatea s-au renovat birourile personalului TESA. La sfârşitul anului 2007 direcţiunea a returnat ministerului peste un milliard de lei vechi din fondul de investiţii, motivând că instituţia nu are nevoie de aceşti bani", mai spune Antoane.

Un inginer, director interimar

Sindicaliştii susţin că nu ştiu cine îi conduce. Potrivit unor zvonuri, Corneliu Calistru a fost pensionat, iar în locul său ar fi fost numit director interimar Dan Gâdei, inginer de profesie. Totuşi, la Opera din Iaşi nu a ajuns un document oficial de la Ministerul Culturii care să ateste această schimbare. "Suntem la curent cu problemele de la Iaşi. Adevărul e la mijloc întrucât chiar angajaţii sunt împărţiţi în două. Nu am trimis Corpul de Control la Iaşi pentru că în ţară au fost probleme mult mai grave şi oricum directorul de acolo a cerut să fie pensionat", a precizat Virgil Niţulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor. Acesta a adăugat că director interimar este într-adevăr Dan Gâdei şi că în cel mai scurt timp Opera din Iaşi va primi din partea ministerului menţiuni clare legate de schimbarea de la vârf. În ciuda insistenţelor, atât Dan Gâdei, cât şi fostul director Corneliu Calistru nu au putut fi contactaţi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite