Sărbătoarea filmelor începe la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a zecea ediţie a TIFF, care debutează mâine în oraşul de pe Someş, va prezenta, timp de zece zile, peste 220 de filme. În plus, ediţia jubiliară a festivalului aduce la Cluj invitaţi extrem de prestigioşi: Jacqueline Bisset, Pernilla August, Lucian Pintilie şi regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa.

Ediţia jubiliară, a zecea, a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) are ca proiecţie oficială de deschidere comedia „Potiche"/ „Nevasta la putere" (2010), scrisă şi regizată de François Ozon, cu Catherine Deneuve, Gérard Depardieu şi Fabrice Luchini. Filmul va fi proiectat mâine, de la ora 20.30, pe scena în aer liber din Piaţa Unirii, dar proiecţiile festivalului vor începe încă de dimineaţă sau pe parcursul zilei în şase săli de cinema dedicate evenimentului - Cinema Republica, rebotezat „Florin Piersic", Cinema Victoria, Cinema Arta şi Odeon Cineplex, cu 3 săli (în total, TIFF 2011 are 15 locuri de proiecţie, inclusiv în aer liber).

Una dintre veştile proaste, parvenită de la organizatori în cursul zilei de ieri, este că reputatul actor britanic Michael York, anunţat ca invitat special al acestei ediţii, nu mai poate fi prezent la Cluj-Napoca, din cauza unor probleme de sănătate. Michael York, în vârstă de 69 de ani, va primi totuşi, la gala de închidere de sâmbătă, 11 iunie, Premiul pentru Întreaga Carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană, cu care este onorat de festivalul clujean.

Din fericire, un alt invitat special de marcă se alătură celor anunţaţi deja: regizorul spaniol Fernando Léon de Aranoa, ale cărui filme sunt prezentate în secţiunea „3 X 3" a TIFF, va fi prezent la Cluj. Născut în Madrid în 1968, Aranoa a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori spanioli, fiind un răsfăţat al Premiilor Goya. Cele trei filme ale sale care vor fi proiectate la Cluj sunt: „Familia" (1996), „Lunea, la soare" (2002, cu Javier Bardem, 5 premii Goya) şi „Amador" (2010).

Două filme cu Klaus Kinski

Ceilalţi doi cineaşti omagiaţi în această secţiune a festivalului sunt: belgianul Jaco Van Dormael (cu „Toto eroul" - mâine, ora 13.00, la Cinema Victoria -, „A opta zi" şi „Mr. Nobody") şi germanul Werner Herzog, unul dintre cei mai importanţi şi originali autori de film ai tuturor timpurilor. În mod excepţional, lui Herzog i se vor prezenta, la Cluj, cinci filme: halucinantul „Şi piticii au început de mici" (1970) - mâine, ora 17.30, la Cinema Victoria -, terifiantul „Kaspar Hauser" (1974), magnificul „Fitzcarraldo" (1982, în care Herzog a avut pariul nemăsurat de a repeta nebunia eroului său) şi, bonus, „Duşmanul meu cel mai bun" (1999), excepţionalul documentar despre relaţia sa hiper-tensionată cu actorul Klaus Kinski, cu care a turnat cinci filme cum nu sunt altele - acestea în secţiunea „3 X 3"; în plus, o proiecţie specială 3D care va avea loc la Cluj va fi cu cel mai recent film al regizorului, „Peştera viselor uitate" (2010) - duminică, 5 iunie, ora 22.30, la Cinema Florin Piersic.

Un alt film special care va fi proiectat 3D la TIFF este cea mai recentă producţie a cineastului invitat de onoare al ediţiei de anul trecut, germanul Wim Wenders (coleg de generaţie cu Herzog): „Pina 3D" (2010, despre legendara coregrafă Pina Bausch) - sâmbătă, 4 iunie, ora 20.30, la Cinema Florin Piersic. Cele două filme sunt primele proiecţii 3D din istorie care vor avea loc la TIFF Cluj-Napoca.

„Balanţa", cu lucian pintilie

Doi mari cineaşti vor fi omagiaţi în noua secţiune a festivalului, „100%", prin proiecţia integrală a filmografiei lor: comicul francez Pierre Étaix şi românul Lucian Pintilie. Autorul „Reconstituirii", în vârstă de 77 de ani, va fi prezent la Cluj în ultimele zile de TIFF pentru a-şi introduce trei filme, la propria sa alegere: „Balanţa", „După-amiaza unui torţionar" şi „Niki Ardelean, colonel în rezervă".

Zilele Filmului Românesc

O selecţie bogată au pregătit organizatorii şi la Zilele Filmului Românesc (9-11 iunie): 12 lungmetraje, 4 mediumetraje şi 11 scurtmetraje, printre care „Loverboy", „Principii de viaţă" sau „Stopover".

Mama lui Darth Vader, la Cluj

Pernilla August

Va fi prezentă la Cluj, tot în ultima parte a festivalului, reputata actriţă bergmaniană Pernilla August (foto), mamă a lui Anakin Skywalker, în filmele lui George Lucas. Lansată de marele Ingmar Bergman în capodopera sa „Fanny şi Alexander" (1982), actriţa a interpretat-o de două ori pe mama cineastului: în „Cele mai bune intenţii" (1992) - premiu de interpretare la Cannes pentru actriţă - şi în „Confesiuni private" (1996), regizat de Liv Ullmann. Festivalul va prezenta filmul „Beyond" (2010), prin care Pernilla August s-a afirmat ca regizor, o impresionantă dramă de familie, cu multiple accente bergmaniene, dar şi de un şocant naturalism.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite