VIDEO Săptămâna jazzului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundaţia Sibiu Jazz Festival continuă tradiţia consolidată de-a lungul a patru decenii şi în ediţia din 2010 a cunoscutului eveniment, la care participă muzicieni europeni şi americani.Festivalul Internaţional de Jazz de la Sibiu îi aşteaptă pe amatorii genului, între 9 şi 16 mai, cu multe concerte susţinute de artişti români şi străini şi cu un concurs.

Conceput după o formulă care să-i mulţumească şi pe admiratorii mainstreamului, şi pe adepţii noilor tendinţe, evenimentul propune un ocol al peisajului jazzistic contemporan în şapte zile. Acestuia i se adaugă o incursiune de şapte nopţi în arta improvizaţiei, căci în fiecare seară, de la ora 23.00, va avea loc un jam session.

De asemenea, programul cuprinde un concurs pentru tinerele talente, unul dintre foarte rarele prilejuri pe care le au junii muzicieni ai genului în România, precum şi Gala formaţiilor studenţeşti de jazz, care va avea loc marţi.

Potrivit organizatorilor, şi ediţia care va începe duminică stă sub semnul pluralităţii, beneficiind de prezenţa unor artişti care ilustrează curente şi tendinţe diferite, veniţi din Statele Unite, Cuba, Olanda, Germania, Danemarca, Polonia, Ungaria şi România.

Integrând jazzul de odinioară, tendinţele prezente din diverse spaţii culturale şi prefigurări ale muzicii viitorului, festivalul va începe duminică, de Ziua Europei, când o fanfară ambulantă va porni pe străzile medievalului Hermannstadt, pentru a aminti primele acorduri din istoria jazzului, din urmă cu peste un secol. Parada se va relua în fiecare zi a săptămânii viitoare, la orele prânzului.

Inovaţie şi etno

Printre muzicienii cei mai interesanţi pe care admiratorii genului şi melomanii în general îi vor putea asculta se numără formaţia israelină J. Viewz (jazz inovator, mizând pe tehnologii avansate), Ramon Valle Trio, formaţia ingeniosului pianist cubanez Ramon Valle, cunoscutul jazzman maghiar Béla Szakcsi Lakatos, care vine la festival cu un proiect de etno jazz  „Szakcsi Gypsy Groove". 

La eveniment participă şi „Bobby McFerrin danez", pe numele lui Benni Chawes, un vocalist despre care se poate spune că profesează cu succes un „gen" nou: imită instrumentele muzicale. Bigband-ul de la Graz va încheia festivalul cu „Electric Poetry", un performance în care muzicii i se alătură literatura şi artele vizuale.

Muzicieni de peste ocean

La categoria „nume consacrate ale jazzului american", participă saxofoniştii Sam Newsome şi Alex Harding, care vor concerta înpreună cu Lucian Ban, pianist român stabilit la New York. Kenny Garrett, saxofonist prestigios, care a făcut parte, vreme de cinci ani, din „trupa electrică" a legendarului Miles Davis, va concerta vineri seară, împreună cu propriul cvartet.

Selecţiuni din program

Duminică, 9 mai -J. Viewz, Israel (ora 20.30, Piaţa Mică)

Miercuri, 12 mai - Ramon Vale,  Cuba (ora 21.00, Sala Thalia)

Joi, 13 mai, - Beata Przybytek Quintet, Polonia (ora 21.00, Sala Thalia)

Vineri, 13 mai - Sam Newsome&Lucian Ban „The RO - USA Jazz Suit" (ora 18.30, Sala Thalia), Manfred Weinberger&Billy Bontas Quartet, Germania (ora 20.30, Piaţa Mică), Kenny Garrett Quarter (ora 22.00, Sala Thalia)

Sâmbătă, 15 mai - Yuri Honing Acoustic Quartet, Olanda (ora 21.00, Sala Thalia)

Duminică, 16 mai - Jazz Bigband Graz, Austria (ora 20.00, Sala Thalia), Eduard Jack Neumann, România (ora 20.30, Piaţa Mică)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite