Şantierul unde se joacă spectacole de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La jumătatea lunii noiembrie a acestui an va fi dată în folosinţă prima sală din noul complex al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar numele ei va fi hotărât prin vot public. Cu patru luni înainte de începerea Anului Caragiale, Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB), care poartă numele dramaturgului, se află în plină reconstrucţie.

Cine vizitează în această toamnă clădirea TNB va descoperi un şantier pe care se joacă teatru. Culisele, coridoarele, cabinele şi zidurile exterioare nu arată tocmai îmbietor pentru spectatorul de teatru obişnuit cu spaţiile elegante şi fotolii din catifea. Totuşi, pentru moment, niciuna dintre sălile Naţionalului nu a fost „afectată" de lucrări, cel mai impozant dintre teatrele Bucureştiului urmând să găzduiască în această toamnă, între 28 octombrie şi 6 noiembrie, o parte a reprezentaţiilor programate în Festivalul Naţional de Teatru (FNT).

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la început de stagiune, directorul TNB Ion Caramitru a anunţat că noua clădire care se va naşte pe scheletul actualului teatru prevede o sală în aer liber, pentru spectacolele de vară, o sală dedicată teatrului experimental şi un fel de „teatru al teatrelor", care va găzdui spectacole din provincie. La jumătatea lunii noiembrie, va fi dată în folosinţă prima sală nouă - aflată sub „buzunarul" Sălii Mari, pe locul fostului depozit de decor -, urmând ca numele ei să fie stabilit în urma unui vot public pe Internet.

Premierele toamnei

În ciuda disconfortului provocat de lucrările de reabilitare, ce urmează să transforme Teatrul Naţional într-un mall cultural, există spectacole în repetiţie... Aflat în faza cea mai înaintată este „Purificare" de Petr Zelenka, în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, montare inclusă şi în secţiunea „Teatrul de mâine" din cadrul FNT. Textul ales de Mâzgăreanu, unul dintre cei mai prolifici regizori ai tinerei generaţii,  vorbeşte despre lumea de azi, despre mass-media în declin, care vânează scandalosul şi scoate totul la vânzare, punând în plan secund dimensiunea morală.

Lamia Beligan şi Adrian Titieni, în spectacolul „Purificare“

Cel de-al doilea spectacol al TNB inclus în selecţia Festivalului Naţional este „Macbeth" în regia lui Radu Penciulescu. Montarea este prosusă în colaborare cu Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava", condus de Alice Georgescu, instituţie care a organizat în această vară un workshop realizat de Andrei Şerban la Ipoteşti şi dedicat lui Eminescu.

Proiecte pe termen lung

„Vizita bătrânei doamne", după Friedrich Dürrenmatt, în regia artistului bulgar Alexander Morfov, este următorul proiect al TNB, a cărui premieră este estimată la jumătatea lunii noiembrie. Din distribuţie fac parte Maia Morgenstern, Mircea Albulescu şi Marius Manole, pentru care a fost creat un rol special. În repetiţii avansate, se află şi piesa „Omul cu mârţoaga" de George Ciprian, în regia Ancăi Bradu, un text mai puţin montat în ultimii ani, care se anunţă o întâlnire interesantă cu dramaturgia începutului de secol 20 în România şi cu acest autor considerat un adevărat precursor al teatrului absurdului. „Omul cu mârţoaga" este piesa cu care Ciprian debuta cu mare succes, în 1927, chiar pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Pentru 2012, cu ocazia Anului Caragiale, se doreşte realizarea unei integrale dedicate dramaturgului. Piesa „D'ale carnavalului" va intra în repetiţii în această toamnă, în regia lui Alexandru Tocilescu. Tot în următoarele luni, Alexandru Dabija va începe lucrul la un colaj de texte după momentele şi schiţele autorului. Horaţiu Mălăele va regiza „O scrisoare pierdută", dar data la care vor începe repetiţiile nu este cunoscută deocamdată. În vara şi toamna anului următor, Radu Afrim va începe lucrul la drama „Năpasta", iar Silviu Purcărete, la „Conu Leonida", cu Marin Moraru şi Mariana Mihuţ. Spectacolul „O noapte furtunoasă", în regia lui Felix Alexa, aflat deja în repertoriu, va completa integrala Caragiale.

Integrala caragiale

Teatrul Naţional din Bucureşti are în pregătire pentru stagiunile 2011-2012 şi 2012-2013 o integrală dedicată dramaturgului I.L. Caragiale, la care vor lucra regizori importanţi precum Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Alexandru Tocilescu, Horaţiu Mălăele şi Radu Afrim.

Lamia Beligan şi Adrian Titieni, în spectacolul „Purificare“
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite