Salvatorul de cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa unui român de origine sârbă, în parcurile din Capitală, editurile îşi vând produsele la costuri foarte mici faţă de cele din librării "Parcul Cărţii" e proiectul lui

La iniţiativa unui român de origine sârbă, în parcurile din Capitală, editurile îşi vând produsele la costuri foarte mici faţă de cele din librării

"Parcul Cărţii" e proiectul lui Silviu Tudor, un amator de carte, dar şi un supravieţuitor al bombardamentului din 7 mai 1999, care a vizat Ambasada Chinei din Belgrad.

Ideea i-a venit lui Silviu la trei zile după ce crâşma sa, situată în spatele Ambasadei Chinei, a fost distrusă şi, odată cu ea, vieţile oamenilor care se aflau acolo. Oameni pe care Silviu îi cunoştea.

În locul tragediei, bărbatul de 28 de ani a început să vândă cărţi. Nou-nouţe, achiziţionate din librării. A văzut că lumea cumpără şi a continuat mica afacere, puţin profitabilă, dar care a devenit şi un mod de a supravieţui. Sau de a fi.

Motivul: preţurile mari din librării

Anul acesta, din 23 mai, "Parcul Cărţii" a ajuns în România şi s-a transformat într-un proiect estival, la care participă edituri româneşti ca Teora, Aramis, Corint, Semne, Artemis, Coresi sau Trei. "M-a determinat să-mi pun în aplicare ideea preţul prohibitiv la carte, pe piaţa din România. Marii distribuitori vând la preţuri foarte mari", şi-a argumentat demersul Silviu Tudor.

Discounturi între 50 şi 60%

În fiecare weekend, de vineri până duminică, cărţile acestor edituri se vând în parcurile din Capitală. Şi se vând bine. În orice caz, mult mai bine decât în librării. Pentru că preţul lor nu include adaosul comercial de 9% şi, nu de puţine ori, au discounturi semnificative, de 50-60%.

"<> e cea mai cerută carte, vindem circa 30 de exemplare într-un weekend. Preţul din librărie e de 41 de lei, faţă de 28 de lei preţul din parc", ne-a declarat Mihaela Stanciu, de la Editura Coresi. Fata mai spune că, în urmă cu două săptămâni, a avut încasări de 50 milioane de lei vechi în trei zile.

Dacă duminică, până la ora 20.00, în Parcul Moghioroş din Capitală, Editura Coresi agonisise în trei zile de vânzare 10 milioane de lei vechi, standul Editurilor Semne şi Artemis strânsese aproximativ 12 milioane de lei vechi. "Creangă merge cel mai bine", ne-a declarat o reprezentantă a departamentului de difuzare carte. De vineri, caravana cărţilor se va afla tot în Parcul Moghioroş.

M-a determinat să-mi pun în aplicare ideea preţul prohibitiv la carte
Silviu Tudor,
organizator "Parcul Cărţii"

În urma tragediei, s-au împărţit cărţi şi ciocolată chinezească

Silviu Tudor (foto) povesteşte că, în urma bombardamentului, acolo unde se aflaseră, cu o săptămână înainte, o cârciumă şi o librărie, s-au împărţit cărţi, ciocolată chinezească şi stampe miniaturale copiilor şi s-a vândut beletristică.

Banii obţinuţi au fost daţi municipalităţii din Niş, un oraş bombardat la începutul lunii mai a aceluiaşi an. "Următoarele ediţii ale Parcului Cărţii, mai spune Silviu, au avut loc până în anul 2001, în localităţile care au adăpostit cei 400.000 de etnici sârbi refugiaţi. Susţinători au fost Voijslav Koştuniţa, Vuk Draşkovici, Miloje Mladici, Jeliko Raznatovici.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite