Sabia lui Mihai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prestigioasa editură "Cartea Românească" a apărut un roman semnat de Stela Gheţie, colega noastră de la revista "Adevărul literar şi artistic". Talentul Stelei Gheţie a fost remarcat

La prestigioasa editură "Cartea Românească" a apărut un roman semnat de Stela Gheţie, colega noastră de la revista "Adevărul literar şi artistic". Talentul Stelei Gheţie a fost remarcat încă din anii studenţiei petrecute în Statele Unite de două nume grele ale literaturii universale: Lawrence Durell şi Raymond Federman. Iată un fragment din corespondenţa purtată cu Lawrence Durell: "am găsit ultima ta scrisoare - de o strălucire şi o profunzime care m-au înfiorat, şi totul exprimat cu o uşurinţă fericită, pe care mi-am dat seama că eu însumi n-aş putea-o atinge. Sunt pur şi simplu uluit de ascuţimea şi strălucirea ta."

În cartea de faţă, Stela Gheţie foloseşte drept pretext căutarea unei săbii care i-ar aparţine lui Mihai Viteazul. Aceasta ar trebui să-i fie donată şefului Delegaţiei Marilor State la Bucureşti, urmând să fie expusă la Centrul multicultural din Lyon. Dar pentru că în relaţia cu autoarea cronicarul ar putea fi bănuit de subiectivism, iată un mic fragment din recenzia apărută recent în "România literară" (nr.13/6 aprilie) sub semnătura lui Tudorel Urian: "Cu siguranţă, un astfel de roman poate face deliciul lingviştilor şi naratologilor, pe marginea lui se pot organiza seminarii şi se pot scrie studii savante (...) <> de Stela Gheţie este ceea ce s-ar putea numi un roman pour les connaisseurs". În primul rând, din motive spirituale, am adăuga noi.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite