SF-ul din secolul al XV-lea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În foaierul Teatrului de Operetă s-a deschis expoziţia “Leonardo Da Vinci – invenţiile unui Geniu”. 50 de modele realizate după desenele lui Leonardo da Vinci sunt expuse acum la

În foaierul Teatrului de Operetă s-a deschis expoziţia “Leonardo Da Vinci – invenţiile unui Geniu”. 50 de modele realizate după desenele lui Leonardo da Vinci sunt expuse acum la Bucureşti, după ce au fost itinerate în 60 de ţări din Europa, Asia şi America de Nord.

Evenimentul a fost înscris de Comisia Europeană în Anul European al Dialogului Intercultural 2008 şi în Anul Inovaţiei 2009. De alt­fel, reprezentantul Comisiei Europene, Iulia Deutsch, a anunţat o serie de conferinţe sub titlul generic “500 de ani de evoluţie în Europa”, până la 31 ianuarie, data închiderii expoziţiei.

Străbunicii maşinilor moderne

Modelele construite după schiţele marelui pictor, arhitect şi inginer renascentist sunt grupate în cinci categorii: maşini pentru manufacturi, pentru construcţii, de război, hidraulice şi aparate de zbor.

Dacă în cazul primei categorii, Leonardo dovedeşte o remarcabilă minte de inginer mecanic, ideea fiind înlocuirea sau măcar uşurarea muncii omului, maşinile de război dovedesc o imaginaţie tehnică şi o cunoaştere aprofundată a strategiei războiului.

Exemplul cel mai elocvent este “strămoşul” tancului, menit să permită pătrunderea în rândurile duşmanului cu pierderi minime de vieţi omeneşti. Capitolul fascinant îl constituie însă aparatele fără utilitate practică imediată, cum ar fi bicicleta, sau unele ce ar putea fi considerate imagini science-fiction ale epocii, ca paraşuta.

Aducerea expoziţiei la Bucureşti a costat, după spusele organizatorilor (Asociaţia Future Networks şi de Uniunea Naţională a Studenţilor), 1,5 milioane euro. Preţul unui bilet de intrare va fi de 20 de lei, studenţii beneficiind de o reducere de 50%. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite