VIDEO S-a stins ultimul Cantacuzin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prinţul-actor Şerban Cantacuzino, care a decedat luni la Paris, la 70 de ani, va fi înmormântat sâmbătă la Bucureşti, la Bellu-Ortodox. Puţini ştiu că Şerban Cantacuzino a fost prima opţiune a lui Liviu Ciulei pentru rolul lui Apostol Bologa din „Pădurea spânzuraţilor“.

Marele regizor Liviu Ciulei mărturisea, într-un interviu pentru „Adevărul", despre filmările la „Pădurea spânzuraţilor": „Mai întâi am ales pe altcineva, pe Şerban Cantacuzino, şi am început filmările, apoi le-am întrerupt. Era prea tânăr şi nu putea susţine rolul. Pe urmă l-am luat pe Victor Rebengiuc".

Şerban Cantacuzino avea o ilustră descendenţă aristocratică: provenea, la a 16-a generaţie, din spiţa domnitorului omonim al Ţării Româneşti (1678-1688). Tatăl său a fost renumitul scriitor, producător, scenarist, regizor, critic şi istoric de film Ion Cantacuzino (1908-1975), fiul actriţei Maria Filotti. De altfel, Şerban - născut la 4 februarie 1941, la Bucureşti - a urcat pentru prima oară pe scenă alături de bunica sa, legendara actriţă, la vârsta de 11 ani, în „Prinţ şi cerşetor", pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. Rolul de debut a fost, în 1963, tot cel al unui prinţ: Eduard, alături de marele George Vraca, în „Richard al III-lea", la Teatrul Armatei Constanţa. Cei care platesc cu viata


Era începutul unei vieţi şi unei cariere dedicate cu ardoare teatrului şi filmului. Destinul său de „prinţ", de ultim reprezentant al unei glorioase familii aristocratice (de origine bizantină), într-o lume decăzută şi proletarizată, aşa cum era cea comunistă postbelică, avea să-l urmărească toată viaţa pe Şerban Cantacuzino. Rezonanţa numelui său nu avea cum să nu atragă atenţia, chiar şi „analfabeţilor" care dirijau, la acea vreme, cultura română. Odată cu dispariţia comunismului, în 1990, Şerban Cantacuzino s-a stabilit la Paris, unde a încetat din viaţă luni, la vârsta de 70 de ani. Revenea totuşi destul de des din ţară, în casa sa de pe lângă Izvor, iar din 2007 a oferit unui tânăr aflat la început de carieră Premiul „Maria Filotti", în cadrul Galei Tânărului Actor HOP, de la Mangalia, în amintirea bunicii sale, actriţa Maria Filotti.

Vocea lui Felix

Şerban Cantacuzino a rămas pe peliculă în multe filme româneşti: „Străinul", „Mări sub nisipuri", „Fraţii Jderi", „Pentru patrie", „Falansterul", „Cei care plătesc cu viaţa". În „Felix şi Otilia", este vocea personajului Felix Sima, interpretat de Radu Boruzescu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite