VIDEO S-a stins „mama desenelor animate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reputatul critic de film Viorica Bucur, celebră pentru emisiunea „Gala desenului animat“, a încetat din viaţă, la vârsta de 65 de ani. Înmormântarea va avea loc astăzi, de la ora 12.00, la Mănăstirea Cernica. TVR va redifuza, la ora 17.00, o emisiune care i-a fost dedicată.

Cunoscutul critic de film Viorica Bucur a încetat din viaţă luni după-amiază, la vârsta de 65 de ani. Viorica Bucur suferea de o boală incurabilă (cancer la pancreas), cu care fusese diagnosticată în urmă cu două luni. Dispariţia sa fulgerătoare lasă lumea filmului îndoliată şi reaminteşte de moartea recentă, la fel de rapidă, a eseistului şi scriitorului Alex. Leo Şerban, probabil cel mai sclipitor nume care s-a afirmat în critica de film românească. De-a lungul ultimului deceniu, breasla criticilor de film şi a filmologilor a mai suferit pierderi grele, printre care Irina Coroiu, reputatul profesor George Littera şi neobositul animator Mircea Dumitrescu.

În conştiinţa cinefililor, dar şi a publicului larg, numele filmologului Viorica Bucur rămâne asociat cu emisiunea „Gala desenului animat", o mică oază de frumuseţe în anii cenuşii ai epocii comuniste. Viorica Bucur va rămâne, însă, în memorie şi ca profesor al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, precum şi prin numeroasele cronici de film semnate în presa de după Revoluţie. Tot Viorica Bucur a creat şi genericul emisiunii „Teleenciclopedia", în anul 1969.

După Revoluţie, a avut alte numeroase emisiuni la Televiziunea Română, multe dintre ele realizate împreună cu tânăra Mădălina Roşca, o fostă studentă a sa (emisiunea „Cinemaniacii", în 2007). În memoria Vioricăi Bucur, TVR 1 şi TVR Cultural redifuzează astăzi, de la ora 17.00, o ediţie a emisiunii „Garantat 100%", în care invitatele lui Cătălin Ştefănescu au fost regretata Viorica Bucur şi Irina Margareta Nistor.



15 ani de „Gala desenului animat"

Telespectatorii le vor revedea pe cele două doamne povestind despre ce a însemnat pentru ele TVR (de la filmul „Dallas" până la desenele animate). Viorica Bucur a fost angajată a TVR din martie 1969 până în 1977 şi apoi din 1990 până în 1999. Timp de 15 ani, a realizat singura emisiune dedicată desenelor animate, înainte de căderea regimului comunist, „Gala desenului animat". Despre începuturile acestei emisiuni, Viorica Bucur îşi amintea: „Duminica, timp de o oră, făceam episoade tematice, cu Donald, Pluto... Emisiunea a avut succes, iar Tudor Vornicu ne-a întrebat dacă nu vrem să facem o producţie întreagă dedicată animaţiei. Aşa s-a născut, în anii '70, «Gala desenului animat»".

"A fost un om tonic, discret, deschis la minte, pe care l-am perceput nu ca pe un profesor, ci ca pe un prieten. Viorica Bucur şi Tudor Caranfil au fost reperele noastre."
Anca Grădinariu
critic de film

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite