Ruxandra Donose a strălucit la Varna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezzosoprana de origine română Ruxandra Donose a cântat alături de Orchestra Naţională Radio, la Festivalul de la Varna (Bulgaria). La Varna Summer Fest, care se desfăşoară până pe 28 iulie, a concertat şi Romanian Piano Trio, format din Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma.

Concertele susţinute de români în perioada 22-25 iunie la Festivalul de la Varna au ridicat publicul în picioare: au fost aproape 10 minute de aplauze şi săli arhipline care strigau „Bravo!". Ruxandra Donose a urcat pe scena festivalului alături de Orchestra Naţională Radio la 23 iunie, sub bagheta lui Iurie Florea, programul incluzând lucrări ale compozitorilor T. Brediceanu, Gr. Dinicu şi G. Bizet. Prezenţă aclamată pe scenele europene, mezzosoprana care locuieşte în prezent la Viena va revini alături de Orchestra Naţională la 28 octombie, în Bucureşti.

Tiberiu Soare a dirijat „Dansurile Româneşti" de Theodor Rogalski şi Simfonia a X-a de Şostakovici. Recitalul extraordinar al Romanian Piano Trio a fost aplaudat la 22 iunie, Alexandru Tomescu, Horia Mihail şi Răzvan Suma interpretând din G. Enescu, J. Haydn, W.A. Mozart şi Ludwig van Beethoven.

„Publicul cânta împreună cu mine"

Despre atmosfera festivalului, Ruxandra Donose  a declarat: „Am întâlnit la Varna un public neaşteptat de cald. Cântam aria din Carmen, mă uitam în ochii lor, ei se uitau în ochii mei şi îi simţeam că sunt acolo, alături de mine. Unii chiar cântau împreună cu mine. Am fost impresionată. Rareori întâlneşti asemenea frenezie".

Ruxandra Donose a interpretat din compozitori români, alături de Orchestra Naţională



O sală de peste 1.000 de locuri, Palatul de congrese şi festivaluri din Varna, o sală elegantă, cu o orgă modernă pe scenă, a fost gazda celor două concerte ale Orchestrei Naţionale, recitalul semnat de trioul format din violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma având la Opera din Varna.

Pianistul Horia Mihail a caracterizat publicul din Varna drept „entuziast". „Am descoperit la Varna un public entuziast, liber în acelaşi timp, însă care arde foarte repede. Aplauzele nu durează foarte mult, în multe cazuri, însă la sfârşitul concertelor publicul s-a ridicat de fiecare dată în picioare. Sper că nu este vorba doar despre o modă, ci pur şi simplu publicul a simţit acest lucru", a mărturisit pianistul. Concertele românilor s-au transmis în direct şi în România şi în alte şase ţări europene prin Uniunea Europeană de Radio, iar dirijorul Tiberiu Soare a mărturisit: „Am reacţii foarte bune din ţară. Am fost sunat de cunoscuţi ai mei care au ascultat concertul la radio şi spun că a sunat foarte bine".

"Am întâlnit la Varna un public neaşteptat de cald. Am fost impresionată, rareori întâlneşti asemenea frenezie.''
Ruxandra Donose  mezzosoprană

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite