Romanul crizei din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Şi atunci ne-au terminat“ prezintă ravagiile concedierilor în masă și dramele personalului din firmele și corporaţiile americane în urma exploziei internetului din anul 2001. Cartea lui Joshua Ferris, apărută de curând în „Raftul Denisei“, la Editura Humanitas Fiction, realizează un portret hilar, nemilos, al angajatului unui „office“ lovit de criză.

În dinamica unei culturi standardizate din companiile corporatiste, predomină bârfa atotstăpânitoare, farsele pe internet şi tot mai desele pauze de ţigară şi cafea.

„Cât uram cănile de cafea, mouse pad-urile, ceasurile de birou, calendarele pe zile, conţinutul sertarelor de la birou. Până şi fotografiile celor dragi, lipite cu scotch de monitoare ca să ne susţină şi să ne încurajeze, erau un memento dulce până la greaţă al timpului petrecut acolo", sunt senzaţii cunoscute în rândul angajaţilor marilor companii.

Frustrări și invidii

Romanul „Şi atunci ne-au terminat" al  scriitorului Joshua Ferris  descrie viermuiala dintr-un office nesfârşit, văzută ca o mascaradă de comportament infantil, dublat de o competiţie inutilă şi acerbă între colegi. Oricine este şef trebuie neapărat să fie tiran. Frustrările se adună, răbufnirile de invidie izbucnesc.

Romanul de debut al scriitorului Joshua Ferris, care a ocupat în 2007 primele locuri în topurile de vânzări din SUA, oglindeşte o lume din ce în ce mai recognoscibilă şi în firmele din România. Explozia internetului face ravagii în companiile americane în 2001.

Concedierile lovesc o agenţie de publicitate din Chicago ai cărei angajaţi trăiesc sub un asediu psihic bulversant.  Tom Mota, Joe Pope, Janine Gorjanc, Marcia Dwyer sau Benny Shassburger,  copywriteri şi designeri de top, fie trebuie să părăsească agenţia, fără să li se dea nici o explicaţie, fie trebuie să continue să lucreze sub semnul fricii.

Dacă la început personajele par o colecţie de „arhetipuri de birou", pe parcursul romanului, odată cu dezvăluirea dramelor personale, acestea devin credibile. Cu un umor debordant, Joshua Ferris spune o poveste adevărată despre supravieţuire.

Panică extremă

Romanul este scris la persoana întâi plural, iar cu vocea acestui „noi", uneori ironică sau sarcastică, alteori plină de compasiune, în final cititorul empatizează şi se identifică.

Disponibilizările bat la geamurile cenuşii de sticlă. Uneori zvonul ajunge şi în spatele unui birou standard, artificial cât cuprinde.  Cum o să ne achităm facturile? Şi unde-o să mai găsim alt loc de muncă?, se întreabă angajaţii. Romanul redă panica echipei văzută ca o turmă, delaţiunea, mailurile alarmante, blogurile senzaţionaliste cu informaţiile abracadabrante, egoismul celui care rămâne şi-l consolează cu o falsă compasiune pe cel eliminat.

Poţi să mori la serviciu, în spatele unui birou, şi nimeni să nu observe. „Un angajat al unei companii de asigurări a murit recent la biroul său, în urma unui atac de cord, şi nu a fost descoperit decât după patru zile, când colegii s-au plâns de mirosul de fructe alterate", este una dintre ştirile relatate în volum.

Autorul a lucrat în publicitate

Romanul „Şi atunci ne-au terminat", tradus la Humanitas Fiction de Cornelia Bucur, are 364 de pagini şi costă 36 lei.

Volumului de debut al scriitorului american Joshua Ferris, în vârstă de 37 de ani, i s-a acordat în 2007 PEN/Premiul Ernest Hemingway. Romanul a fost tradus în douăzeci şi cinci de limbi, fiind ales printre cele mai bune 10 cărţi din „The New York Times" şi ale revistei „Time", dar şi finalist la National Book Award în 2007.

Joshua Ferris a studiat literatura engleză şi filosofia la Universitatea din Iowa până în 1996, apoi s-a mutat la Chicago, unde a lucrat în publicitate. Şi-a obţinut masteratul în „creative writing". În ianuarie 2010 i-a apărut cel de-al doilea roman al său, „The Unnamed"

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite