Românii merg la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o conferinţă de presă susţinută ieri la Grand Hôtel din Paris de către Gilles Jacob - preşedintele Festivalului de Film de la Cannes - şi Thierry Frémaux - delegat general al festivalului şi principalul selecţioner -, au fost anunţate selecţia oficială şi juriile celei de-a 64-a ediţii a celui mai prestigios festival cinematografic al planetei.

Filmele semnate de doi regizori români, Radu Mihăileanu şi Cătălin Mitulescu, ne vor reprezenta anul acesta pe Croazetă. Cel mai recent lungmetraj al lui Radu Mihăileanu, „La source des femmes", a fost selectat în competiţia oficială a festivalului, alături de alte 18 titluri, semnate de nume ultra-prestigioase: Pedro Almodóvar, Lars von Trier, Aki Kaurismäki, Terrence Malick, Nanni Moretti, Alain Cavalier, fraţii Dardenne (posesori deja ai două Palme d'Or!). Acţiunea filmului lui Mihăileanu - coprodus de EuropaCorp, compania lui Luc Besson, Elzevir Films şi de regizorul de origine română - se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.

Cel de-al doilea film semnat de un român este „Loverboy", de Cătălin Mitulescu, selectat în secţiunea Un Certain Regard. Filmul, care îi are în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, spune povestea lui Luca, un tânăr de 20 de ani din Hârşova, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele din Constanţa.

Interesant este că Mitulescu a mai fost selectat la Un Certain Regard, în 2006, când debutul său, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", a fost premiat pentru cea mai bună interpretare feminină (Dorotheea Petre). Anul acesta, Festivalul de Film de la Cannes se va ţine în perioada 11-22 mai şi se va deschide cu proiecţia celui mai recent film al lui Woody Allen, „Midnight in Paris". 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite