România de ieri şi de azi, sub lupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La standul Editurii Adevărul de la Târgul Gaudeamus se lansează „În căutarea României pierdute“, de George Rădulescu, „Cum se distrau românii odinioară“, de Adrian Majuru, şi volumele „După execuţie a nins“ şi „Revoluţia de ghips“, de Viorel Domenico. Cele patru volume abordează trecutul şi prezentul României, din perspective diferite.

„În căutarea României pierdute. 14 dialoguri «La masa Adevărului»", a jurnalistului George Rădulescu va fi lansată de la ora 17.00, la standul Editurii Adevărul din cadrul Romexpo. George Rădulescu reuneşte dialoguri cu personalităţi ale lumii culturale, cu artişti, dar şi cu politicieni sau şefi ai serviciilor secrete, în căutarea unor soluţii pentru ţară. Printre cei care „vorbesc" în carte se numără Andrei Pleşu, Horia-Roman Patapievici, Tudor Gheorghe, Oana Pellea, Dan Puric, Neagu Djuvara, alături de preşedinţii României postrevoluţionare sau de foşti premieri.

În dialog cu George Rădulescu, Andrei Pleşu subliniază necesitatea unei reforme „la nivel microsocial": „Schimbul de generaţii s-a făcut prin clonare - există o categorie de oameni «rezolvaţi» în România, tineri şi flexibili moralmente", evidenţiază Pleşu. Neagu Djuvara spune, parcă în continuarea analizei făcute de Pleşu: „Clasa politică este îmbâcsită de afacerism. Chiar şi tinerii deştepţi care sunt în Guvern şi în Parlament creează impresia că sunt conduşi mai puţin de o virtute politică decât de interese de clan, de interese personale. (...) Nu o să se facă niciun proces. De 18 ani nu începe niciun proces". În ciuda criticilor, cei intervievaţi propun şi câteva chei de rezolvare. Despre cartea lui Rădulescu, George Maior - şi el unul dintre intervievaţi -, povesteşte: „Parcurgerea celor 14 dialoguri ne convinge că nu trebuie să avem o pers-pectivă fatalistă asupra viitorului României".

Românii de altădată

Într-o carte-album care merită pe deplin să se numere printre „vedetele" ediţiei din acest an a Târgului Gaudeamus, istoricul şi, aşa cum l-a numit Dan C. Mihăilescu, „expertul nostru în Bucureşti" Adrian Majuru sfidează timpul şi vremurile şi ne propune o călătorie prin istoria ludicului urban. Volumul său, „Cum se distrau românii odinioară", va fi lansat de la ora 16.00. Pornind din secolul al XVIII-lea şi urmând trasee surprinzătoare însemnate pe harta distracţiilor, Adrian Majuru reconstituie cu minuţie şi pasiune de arheolog lumi dispărute, punând în lumină fie o scenă de viaţă privată, fie un detaliu neaşteptat de arhitectură din micul Paris de odinioară, poposind în case boiereşti cu parfum de Fanar ori în somptuoase săli de bal, în cabarete ori la bâlciuri, prin parcuri şi grădini uitate de vreme, al căror farmec desuet se mai păstrează astăzi doar în fotografii sepia.

De exemplu, în capitolul „Distracţia în viaţa privată", istoricul Adrian Majuru scrie despre cum era baia în „La Belle Epoque", despre produsele cosmetice şi accesoriile de igienă în istorie, despre cum a fost privită eleganţa feminină, dar şi cea masculină de-a lungul vremii, despre muzica pe care o ascultau oamenii acasă, despre ce jocuri jucau copiii din alte vremuri, despre cum se dedicau cei maturi hobby-ului grădinăritului, despre cum petreceau Revelioanele, sărbătorile Pascale sau diferite alte evenimente din viaţa lor care se cereau sărbătorite.

Altfel, despre Ceauşescu

Tot la standul  Editurii Adevărul se vor lansa şi două volume despre evenimentele din 1989, la ora 15.00. „După execuţie a nins" şi „Revoluţia de ghips", de Viorel Domenico descriu evenimentele din decembrie 1989. Domenico este de profesie istoric militar.

„După execuţie a nins" este reeditarea, după 20 de ani, a unei lucrări de succes - reconstituirea misiunii paraşutiştilor din plutonul de execuţie al soţilor Ceauşescu -, cel de-al doilea volum este o premieră absolută: povestea zilei de 22 decembrie a generalului Stănculescu, aşa cum generalul n-ar fi vrut s-o vadă vreodată tipărită.

Dezbatere la Adevărul TV

Tot astăzi, de la ora 16.00, pe site-ul adevarultv.net va fi transmisă o dezbatere despre un alt volum marca Adevărul, care va fi lansat mâine: „Securitatea contra Radio Europa Liberă", de Richard H. Cummings, fost director de securitate al postului de radio. La dezbatere vor fi prezenţi autorul cărţii şi Liviu Tofan şi Ion M. Ioniţă.

"Schimbul de generaţii s-a făcut prin clonare - există o categorie de oameni «rezolvaţi» în România, tineri şi flexibili moralmente."
Andrei Pleşu
în volumul „În căutarea României pierdute"

"Parcurgerea celor 14 dialoguri (din cartea lui George Rădulescu, n. red.) ne convinge că nu trebuie să avem o perspectivă fatalistă asupra viitorului României."
George Maior
directorul SRI

Lansările Editurii Adevărul

Miercuri a fost lansat volumul „Teroriştii printre noi", de Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea, Andrei Crăciun

Astăzi, 25 noiembrie

15.00 „După execuţie a nins" şi „Revoluţia de ghips", de Viorel Domenico
16.00 „Cum se distrau românii odinioară", de Adrian Majuru
17.00 „În căutarea României pierdute. 14 dialoguri «La masa Adevărului»", de George Rădulescu

Grigore Cartianu va fi prezent şi azi pentru a acorda autografe la standul Editurii Adevărul de la Târgul de carte Gaudeamus. Jurnalistul va sta la dispoziţia publicului pe toată durata desfăşurării târgului,  zilnic, începând de la ora 11.00.

Sâmbătă, 26 noiembrie

13.30 „Adevărata moarte a lui Carol al II-lea", de Ion Cristoiu
14.00 Sesiune de autografe acordate de Cozmin Guşă, autorul volumului  „Imperialism în postcomunism - Geopolitica dezordinii în fostul lagăr socialist"
16.00 „Securitatea contra Radio Europa Liberă", de Richard Cummings 
17.00 „Kiseleff 10, Fabrica de scriitori", de Marin Ioniţă

Duminică, 27 noiembrie

12.00 „Epistolar", de George Stanca

info
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite