România nu are cu ce să vină la singurul festival de film din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

premieră absolută, produse în 2005-2006, vor fi proiectate pe parcursul a şase zile, la cinematografele Studio, Union, Eforie. La ediţia din acest an (27 martie-2 aprilie) sunt aşteptate nume

premieră absolută, produse în 2005-2006, vor fi proiectate pe parcursul a şase zile, la cinematografele Studio, Union, Eforie. La ediţia din acest an (27 martie-2 aprilie) sunt aşteptate nume marcante ale filmului european (Krzysztof Zanussi, Danis Tanovic, Pupi Avati, Manoel de Oliveira, Alexey Gherman jr.).
Concert latino în deschidere
Actriţa şi cântăreaţa Victoria Abril va deschide prima seară (Sala Palatului) cu un concert latino, "Putcheros de Brasil", având alături o formaţie de opt interpreţi celebri ai muzicii clasice braziliene. Spectacolul va fi urmat de proiecţia "Last days", în regia lui Gus van Sant. În fiecare zi vor fi prezentate filme premiate la Cannes, Veneţia, Berlinală (2006), iar o secţiune specială va fi dedicată filmului israelian. Vor exista şi ateliere de lucru, "Intersecţii culturale", un prilej de întâlnire a cinefililor cu invitaţi din festival. Va fi omagiat Hal Hartley, regizor independent din SUA, ale cărui filme se vor "o replică dată cinematografiei mediocre, care a invadat sălile de spectacol şi televiziunea". În competiţia oficială, vor concura pentru trofeul B-EST, de 5.000 de euro, 12 lungmetraje. Din păcate, niciun film românesc nu se găseşte pe listă, "pentru că nu există producţii din 2005. Sperăm că la anul vom avea", ne-a declarat Violeta Niţulescu, directorul de programe. Bugetul evenimentului se ridică la 400.000 de euro, bani ce includ drepturile de difuzare, transportul filmelor (100 de euro pe kg, un singur film cântărind 25 de kg), închiriatul sălilor (câteva mii de euro), cazare, masă. Chiar dacă se tânjeşte după amploarea festivalurilor de afară, organizatorii B-EST, cu posibilităţile pe care le au, doresc "să reaprindă relaţia film-spectator". "Încercăm să facem din acest festival pe lângă un regal de filme, o modalitate de a aduce tinerii în sălile de cinema. Este o muncă uriaşă, însă cu mult efort şi o echipă mică izbutim să facem faţă", a întărit Violeta Niţulescu. Nu s-a stabilit încă preţul unui bilet, însă "nu va fi o sumă foarte mare. Preţul biletelor nu o să fie un impediment", ne-a mai spus directorul de programe.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite